Снимки: БулфотоТелевизия „Евроком“ изпрати въпроси, свързани с лиценза на българска

...
Снимки: БулфотоТелевизия „Евроком“ изпрати въпроси, свързани с лиценза на българска
Коментари Харесай

Евроком пита: Ще спре ли министър Лечева пътя на българския шах към международната сцена?

Снимки: Булфото

Телевизия „ Евроком “ изпрати въпроси, свързани с лиценза на българска федерация, която да управлява спорта шахмат и да показва страната на международната сцена към Министерски съвет на Република България и Министерството на младежта и спорта.

Ето цялото писмо и изпратените документи:

ДО МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

УBАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Предстои издаване на лиценз на българска федерация, която да управлява спорта шахмат. Както знаете, това е извънредно отговорно решение, което ще окаже трайни последици върху развиването на шахмата.
От 5 години България е изключена от Европейския шахматен съюз /ЕШС/ и българските състезатели се състезават под флага на Европейския съюз, което е позорно леке за целия български спорт. От 5 години са отнети и безплатните квоти за присъединяване на българските състезатели на Европейските шампионати за всички възрастови групи - до 8, до 10, до 12, до 14, до 16, до 18, до 20, мъже и дами.
Ръководството на една от кандидатстващите за лиценз федерации - „ Българска федерация по шахмат 64 “ е влезнало в контакт с президента на ЕШС, господин Зураб Азмайпарашвили и е сложило въпроса какъв е редът, по който България още веднъж да бъде призната за член на ЕШС. От там е получен формален отговор, посредством който се разяснява, че България няма да бъде призната за член, в случай че в управлението на лицензираната федерация попадат лица от ръководството на „ Българска федерация по шахмат “, по време на изключването на България през 2016 година.

ОБРЪЩАМЕ съдебна експертиза КЪМ Върховен административен съд СЪС СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ, КОИТО СА ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ИЗДАВАНЕТО НА ЛИЦЕНЗ:
1. Министър Лечева е осведомена със заявление с вх. № 09-00-2394 за писмото от президента на Европейския шахматен съюз, в което са разказани изискванията, при които България още веднъж може да бъде призната за член. Възнамерявате ли да бъде инициирана среща с представители на ЕШС, където да бъде разисквано тяхното мнение?
2. Сдружение „ БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ Пожарна охрана ШАХМАТ “ има просрочени отговорности към ММС за главница в размер както следва:
- 395 468 лв. – незаконосъобразно и нецелесъобразно разходвани суми
- 289 072 лв. – незаконосъобразно и нецелесъобразно разходвани суми.
Ще бъде ли осъществена инспекция от ММС към кандидатстващите за лиценз федерации дали има хора от тогавашното ръководство, които в този момент членуват в директорски съвет на бореща се за лиценз федерация?
3. На 18.08.22 година в Министерство на спорта министър Лечева е приела националния тим на България за дами. Вярно ли е, че господин Васил Антонов е участвал на срещата и е връчил награди на националките ни? Вярно ли е, че госпожа Лечева ги е наградила с приветствени плакети, на които попада името на господин Васил Антонов – ръководител на „ Българска федерация по шахмат 2022 “? Това надвишава ли нейните пълномощия и демонстрира ли пристрастност към кандидатстваща за лиценз федерация, преди процедурата по лицензиране да е приключила?
4. Възможно ли е да съществува политическа взаимозависимост сред министър Лечева и претендентът за лиценз господин Васил Антонов, поради обстоятелството, че са съпартийци и той персонално е помагал в нейните предизборни акции?
Прилагаме:
1. Официално писмо от Европейския шахматен съюз, в което се разяснява редът за възобновяване участието на България в ЕШС.
2. Легализиран превод на формалното писмо от „ Европейския шахматен съюз “, в което се разяснява редът за възобновяване участието на България в ЕШС.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР