снимки БулфотоЖените от Голица, община Долни чифлик, област Варна, за

...
снимки БулфотоЖените от Голица, община Долни чифлик, област Варна, за
Коментари Харесай

Ето го обичаят, който не можем да подминем на 2 февруари: Бабите в село Голица изпълниха ритуала за Петльовден

снимки Булфото

Жените от Голица, община Долни чифлик, област Варна, за следващ път съблюдаваха традицията по честването на националния празник Петльовден. Традицията води началото си от антично поверие, обвързвано с кръвния налог в Османската империя.

Легендата описват по какъв начин смела майка скрива мъжкото си чадо и отхвърля да го даде на турците, а те се заканват, че в случай че не го съобщи, то ще бъде заклано. Тогава тя декларира, че сама ще заколи скъпото си момче, само че не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си надалеч отвън селото, заклала в среднощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навсякъде. Когато сутринта пристигнали наново, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Голица.



Празникът Петльовден има и по-дълбоко ритуално значение, като се свързва с античните мистерии за стимулиране на плодовитостта на момчетата. Според фолклористите, обичаят произлиза от традициите, свързани с приемането на младижите в групата на ловците. В Голица по традиция на този ден, като се изключи че се коли петел, се върви на посетители при най-старата акушерка в селото.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР