снимки: Булфото14-метровата тръстикова лодка, която се строи от края на

...
снимки: Булфото14-метровата тръстикова лодка, която се строи от края на
Коментари Харесай

По древните морски пътища, описани от Херодот: Тръстиковият кораб Абора IV беше пуснат на вода край Белослав

снимки: Булфото

14-метровата тръстикова лодка, която се строи от края на май на брега на Белославското езеро беше кръстена през днешния ден, заяви сътрудник на Булфото. Археологът Теодор Роков ще бъде единственият българин в Международната експедиция Абора IV.

Освен, че получи име, древноегипетският кораб, който бе основан от двама боливийски индианци от племето Аймара беше пуснат на вода. Морската експедиция ще започва на 11-и август от пристанище Варна, само че е допустимо и по-късно.



Целта на 12-членния екипаж от разнообразни страни, който ще измине към 3000 км за 3 месеца, е да потвърди сведенията на Херодот, че са били реализирани търговски контакти сред античен Египет и народите по крайбрежията на Черно море и Източното Средиземноморие през праисторическата ера. Маршрутът на плавателния съд е Варна - Истанбул - Чанак кале (Троя) - Егейски острови и остров Крит. Организатор на Международната експедиция е германецът доктор Доминик Гьорлитц.


 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР