снимки: БтвДве наредби контролират безопасността на строежите и съоръженията в

...
снимки: БтвДве наредби контролират безопасността на строежите и съоръженията в
Коментари Харесай

Няма отговорни за парапета на варненската болница Св. Анна

снимки: Бтв

Две наредби управляват сигурността на градежите и оборудванията в жилищните и публичните здания, оповестява БГНЕС. Това е отговорът на Министерството на районното развиване и благоустройството, получен след журналистическо запитва по отношение на трагичния случай във варненската болница „ Св. Анна ”, при който две годишно дете умря, падайки през парапет от третия етаж. Веднага след нещастието Районната прокуратура във Варна разгласи, че почналото досъдебно произвеждане се води само " против родител или аставник, който не е положил задоволително грижи за детето ".

Изискванията за сигурност на градежите и най-много на публичните здания са регламентирани и с подзаконовите нормативни актове по устройство на територията – Наредба № 4 от 2009 година за планиране, осъществяване и поддържане на градежите в сходство с условията за налична среда за популацията, в това число за хората с увреждания и Наредба от 2015 година за планиране, осъществяване и поддържане на здания за публично обслужване в региона на образованието и науката, опазването на здравето, културата и изкуствата.

„ Контролът по използване на цитираните наредби е на проектанта, който носи отговорност за проектирането на градежа в сходство с главните условия към градежите, в това число и за сигурност при употреба, и на консултанта направил оценяване на сходството на капиталовите планове.

С настоящите законови разпореждания е вменено обвързване на притежателите на въведени в употреба градежи, какъвто е актуалният случай във Варна, да ги поддържат в техническо положение, отговарящо на главните условия към градежите, в това число и за сигурност при употреба ”, се споделя в писмения отговор, изпратен от Министерство на регионалното развитие до БГНЕС. Според член 46 на тази разпоредба дистанцията сред отвесните детайли на парапета би трябвало да е не повече от 9 см с оглед безвредно прилагане от деца. Така даже в най-тясната си част детайлите на стълбището във варненската болница " Св. Анна " се оказват най-малко два пъти по необятни, само че и два пъти по-опасни за децата.

В наредбата на районното министерство от декември 2015 година има текст, в който е записано, че защитните парапети за обезопасяване против допустимо рухване се проектират с височина минимум 1 м за обезопасяване против рухване от височини до 12 м и с височина минимум 1.10 м за обезопасяване против рухване от височини над 12 м. Именно това условие не е спазено в родилното поделение във варненската болница " Св. Анна ". Там две годишното дете е паднало от минимум 12 м и парапетът на третия етаж е трябвало да бъде минимум 1 м, само че след инспекция е открито, че той е висок не повече от 90 см. / segabg.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР