Снимка: уикипедияЗмиите китайски крайт и китайска кобра може да са

...
Снимка: уикипедияЗмиите китайски крайт и китайска кобра може да са
Коментари Харесай

Китайски змии са източникът на смъртоносния коронавирус

Снимка: уикипедия

Змиите китайски крайт и китайска кобра може да са истинският източник на новооткрития ковид , провокирал огнище на смъртоносно инфекциозно респираторно заболяване в Китай тази зима, осведомят от Си Ен Ен, представени от БГНЕС.

Крайтът (Bungarus multicinctus), прочут още като тайвански крайт или китайски крайт, е  силно токсичен тип змия , срещана в огромна част от централен и южен Китай и Югоизточна Азия.

За болестта бе обявено за първи път в края на декември  2019 година в Ухан , главен град в централен Китай, и бързо се популяризира. Оттогава заболели пътуващи от Ухан заразиха голям брой хора в Китай и други страни, в това число Съединени американски щати.

Използвайки проби от вируса, изолирани от пациенти, учените в Китай дефинираха генетичния код и използваха микроскопи, с цел да го фотографират. Патогенът, виновен за тази пандемия, е  нов ковид . Той е в същото семейство от вируси като добре познатия  тежък изострен респираторен синдром коронавирус  (SARS-CoV) и к оронавируса в Близкия Изток  (MERS-CoV), които  убиха стотици хора  през последните 17 години. Световната здравна организация (СЗО) дефинира новия ковид като  2019-nCoV .
Когато откривателите направиха по-подробен биоинформационен разбор на последователността на 2019-nCoV, те допуснаха, че този  ковид може да идва от змии .
Учените използваха разбор на протеиновите кодове, желани от новия ковид и го съпоставиха с протеиновите кодове от коронавирусите, открити в  разнообразни гостоприемници, като птици, змии, мармоти, таралежи, прилепи и хора . Изненадващо, те откриха, че протеиновите кодове в 2019-nCoV са най-сходни с тези, употребявани при змиите.

Змиите постоянно ловуват прилепи в дивата природа. Докладите сочат, че  змиите са били продавани на локалния пазар на морски блага в Ухан , което покачва опцията 2019-nCoV да е скочил от гостоприемни типове -  прилепи - към змии , а по-късно и към хора при започване на това огнище на ковид.  Как обаче вирусът може да се приспособява както към невъзмутимите, по този начин и към топлокръвните гостоприемници, остава мистерия.

Авторите на отчета и други откриватели следва да ревизират произхода на вируса посредством лабораторни опити. Търсенето на поредност 2019-nCoV при змии ще бъде първото нещо, което би трябвало да се направи. От експлоадирането обаче  пазарът на морски блага е дезинфекциран и затворен , което прави предизвикателство да се наблюдава животното на новия вирус по-трудно.

За да се удостовери произхода на вируса, е необходимо  взимане на проби от вирусна РНК от животни , продавани на пазара, и от диви змии и прилепи. Отделно от това, регистрираните констатации също ще дадат визия за създаването на протоколи за профилактика и лекуване.

Избухването на 2019-nCoV е още едно увещание, че  хората би трябвало да лимитират потреблението на диви животни, с цел да предотвратят зоонозни инфекции .

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в са
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР