Снимка PixabayСАЩ изпращат в Афганистан войски, за да евакуират персонала

...
Снимка PixabayСАЩ изпращат в Афганистан войски, за да евакуират персонала
Коментари Харесай

Чехия изтегля дипломатите си от Кабул, страх от талибаните и във Франция

Снимка Pixabay

Съединени американски щати изпращат в Афганистан войски, с цел да изтеглят личния състав на посолството си. Други страни също извеждат дипломатите си.

Чешката република изтегля двамата дипломати от посолството си в Кабул, на фона на влошаващата се обстановка със сигурността в Афганистан, заяви външният министър Якуб Кулханек, представен от Ройтерс.

" Ситуацията в Афганистан се утежнява. Въз основа на рекомендациите на нашия дипломат в Кабул и информацията, получена от нашите съдружници, бях заставен да взема решение за незабавна евакуация на нашите дипломати на интернационалното летище в Кабул ", заяви външният министър.

Афганистанският президент Ашраф Гани организира през днешния ден незабавни договаряния с локални водачи и интернационалните сътрудници, до момента в който талибанските бунтовници се доближават до столицата на страната. Те превзеха град на юг от Кабул, който е един от подстъпите към него.

Съединени американски щати изпращат в Афганистан войски, с цел да изтеглят личния състав на посолството си. Други страни също извеждат дипломатите си.

А в това време Франция се пробва да изтегля локалния си личен състав и други уязвими групи от Афганистан с допустимо минимум администрация предвид на бързото придвижване на талибаните в страната, съобщи ДПА.

Франция е една от трите страни, които към момента издават визи в Кабул, оповестиха през вчерашния ден източници от Елисейския замък.

Полагат се " изключителни старания ", с цел да се подсигурява, че афганистански хора на изкуството, публицисти и правозащитници ще получат френски визи, съгласно източниците. Между май и юли на 625 афганистанци, наети от френската страна и неправителствени организации, беше позволено да влязат във Франция със фамилиите си. Стотици локални чиновници, най-вече преводачи, бяха трансферирани във Франция през последните години.

Западните страни търсят способи да изведат многочислените афганистанци, които са наели на работа, на безвредно място отвън страната в миг, когато столиците на провинциите не престават да падат под контрола на бунтовниците.

Представители на локалните управляващи обявиха пред ДПА, че талибаните към този момент настъпват към столиците на Пактика, Пактия, Вардак, Балх и Кунар. Осемнайсет от общо 34 провинциални центрове към този момент са завладяни в едноседмичната офанзива.

При завладяването на един от отдалечените региони на Газни бойци от придвижването на талибаните са екзекутирали 15 представители на съпротивата, които са били ангажирани с защитата на този град. Това заяви през днешния ден телевизионният канал 1 Ти Ви, базирайки се на собствен източник, съобщи организацията.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР