Снимка ПиксабейПетролният пазар претърпя най-силния си спад от август в

...
Снимка ПиксабейПетролният пазар претърпя най-силния си спад от август в
Коментари Харесай

Петролът падна до минимум за една седмица заради новините за преговори с Иран

Снимка Пиксабей

Петролният пазар претърпя най-силния си спад от август в търговията в сряда след новината, че Иран се връща към договарянията за унищожаване на глобите, в това число ембарго върху износа на " черно злато ", написа finanz.ru.

Към 21,29 ч. московско време декемврийските фючърси за северноморския Brent паднаха с 2,1%, до $84,58 за барел, а договорите за януари са подписани на $83,83 за барел - при най-ниската цена за седмицата.
Американската WTI в Ню Йорк падна с 2,5% до 82,53 $ за барел.

В задънена улица напролет и прекратени през лятото след президентските избори в Иран, договарянията за нуклеарно съглашение във Виена ще се възобновят през ноември, сподели основният представител на Техеран Али Багери.
„ Готови сме да стартираме договаряния “, туитира той ден, откакто представителят на Държавния департамент Нед Прайс предизвести, че „ прозорецът “ може да се затвори и седмият рунд „ би трябвало да се организира неотложно “.

Багери сподели, че е провел " доста сериозен и градивен диалог " със заместник-външния министър на Европейски Съюз Енрике Мора, който пътува до Техеран преди две седмици, с цел да разиска скорошно обновяване на договарянията.
Пазарът се нуждае от ирански нефт, с цел да смъкна цените, които се повишиха до равнища, невиждани от 2014 година: страните от ОПЕК + не желаят в допълнение да усилват доставките над проекта от 400 хиляди барела на месец, макар настойчивите претенции на Съединените щати Щати, Япония и Индия, отбелязва стратегът за ING Commodities Markets Уорън Патерсън.

Имайки поради неуспеха на предходния опит за подписване на договорка с Техеран, пазарът ще бъде внимателен във връзка с вероятностите, сподели той, прогнозирайки все пак, че 1,3 милиона ирански барела ще се връщат на пазара всеки ден през 2022 година
Премахването на глобите против Иран ще помогне за затварянето на недостига, който съгласно Goldman Sachs се трансформира в връх в историята: запасите в търговски резервоари и танкери, превърнати в плаващи складове, падат със скорост от 4,5 милиона барела дневно.

От милиарда барела " остатък ", насъбран предходната година, не е останало нищо, а до края на годината запасите ще паднат до най-ниското равнище от 2013 година насам, пресмята GS.
Според прогнозата на банката това ще тласне Brent до $90 за барел и повече. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР