Снимка: ПиксабейОт ООН съобщиха за нов скок на световните цени

...
Снимка: ПиксабейОт ООН съобщиха за нов скок на световните цени
Коментари Харесай

ООН: Световните цени на храните се повишиха за шести пореден месец

Снимка: Пиксабей

От Организация на обединените нации оповестиха за нов скок на международните цени на храните.

През ноември международните цени на храните се покачиха за шести следващ месец, достигайки близо 6-годишен връх, като се възвърнаха изцяло от ценовия потрес, породен от световната коронавирусна пандемия, заяви в четвъртък организацията на Организация на обединените нации за храните, представена от Ройтерс, осведоми БНР.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации, който мери месечните промени в цените на кошница от артикули, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни артикули, месо и захар, скочи през ноември до 105,0 пункта от 101,1 пункта през октомври, отбелязвайки най-силно повишаване в границите на месец от юли 2021 година насам, написа Novini.bg.

Базираната в Рим организация уточни също по този начин, че реколтата от зърнени култури в международен мащаб евентуално ще доближи рекордно равнище през 2020 година, макар че FAO леко занижи предходните си прогнози.

Индексът на цените на зърнените култури на организацията скочи със 7,2%  през октомври спрямо предходния месец и към този момент е с 16,5% над равнището година по-рано.

Основна причина за мощното повишение на общия ценови показател през предишния месец е увеличението на цените на растителното масло, като те набъбнаха с цели 14,4% на месечна база посредством основно на повишаването на цените на палмовото масло вследствие на внезапното понижаване на световните ресурси.

Индексът на цените на зърнените култури регистрира през ноември по-умерено покачване от 2,5% спрямо предходния месец и е с към 19,9% ​​над цената си година по-рано. Експортните цени на пшеницата бяха покачване вследствие на " понижените вероятности " за реколтата в Аржентина, до момента в който цените на царевицата се усилиха частично заради по-ниските прогнози за реколтата в Съединени американски щати и Украйна. Цените на ориза се задържаха устойчиво, регистрира FAO.

Средните цени на захарта пък се усилиха през ноември с 3,3%  спрямо октомври на фона на опасения за предстоящ недостиг в международното произвеждане, защото неприятното време засегна вероятностите за реколтата в Европейския съюз, Русия и Тайланд.

Индексът на млечните артикули се повиши с 0,9%  през предишния месец, достигайки съвсем 18-месечен връх частично вследствие на по-високите цени на маслото и сиренето.

Индексът на месото също се увеличи през ноември с 0,9%  на месечна база, поставяйки по този метод завършек на серията от двете следващи месеца на ценови спад, само че към момента понижава с 13,7% по отношение на ноември 2019 година

Същевременно FAO ревизира прогнозата си за сезона на зърнените култури през 2020 година за трети месец подред, намалявайки я до 2,742 милиарда тона от предходни 2,75 милиарда тона. Въпреки тази поредна слаба низходяща проверка, Организация на обединените нации към момента чака рекордна годишна продукция тази година, която да е с 1,3% над реколтата през 2019 година

" Гледайки напред, засаждането на реколтата от зимна пшеница през 2021 година в Северното полукълбо е в ход и се планува засяването в няколко огромни страни производителки да се дължи на договорните цени, макар че скорошното изсъхнало време може да ограничи разширението на засаждането и да попречи на добивите ", уточни организацията на Организация на обединените нации за храните.

Прогнозата за използването на зърнени култури в международен мащаб през 2020/2021 година беше избрана на 2,744 милиарда тона, което е с 1,9% повече от равнището през 2019/2020г.

Прогнозата за международните ресурси от зърнени култури към края на сезоните през 2021 година е 876 милиона тона, което е с 13,6 милиона тона по-малко от миналата оценка, оповестена от FAO през предишния месец.

Прогнозата за международно потребление на зърнени култури през 2020/21 година беше избрана на 2,744 милиарда тона, малко изменена от предходната оценка и с 1,9% повече от равнището 2019/20.

Прогнозата за международните ресурси от зърнени култури към края на сезоните през 2021 година е 866,4 милиона тона, което е с 9,6 милиона тона по-малко от миналата оценка, оповестена предишния месец.

" На това равнище световното съответствие сред запасите и използването на зърнени култури ще намалее от 31,8% през 2019/20 до 30,7% през 2020/21, което съставлява петгодишно дъно, само че все пак е към момента релативно удобно равнище ", уточни FAO.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР