Снимка ПиксабейЖурналистите от Стария континент ще останат доволни, ако Европейската

...
Снимка ПиксабейЖурналистите от Стария континент ще останат доволни, ако Европейската
Коментари Харесай

ЕК обяви война на SLAPP. Ще спасява журналистите от съдебните дела шамари от властта и назначените от нея олигарси

Снимка Пиксабей

Журналистите от Стария континент ще останат удовлетворени, в случай че Европейската комисия приложи на процедура оригиналност, което обмисля.

Европейската комисия готви самодейност за отбрана на публицистите и гражданското общество против така наречен SLAPP каузи (Strategic lawsuits against public participation – стратегически правосъдни производства, ориентирани против присъединяване на обществеността). Въпросните каузи са известни още като каузи " плесници " (от анлг. slap – шамар), тъй като всекидневно се употребяват от управляващите или мощни бизнеси като наказателна мярка против сериозно настроени публицисти, деятели и други

Това излиза наяве от оповестения преди дни План за деяние за европейска демокрация, показан от зам.-председателя на Европейска комисия Вера Йоурова. По-рано близо 60 цивилен организации, измежду които " Репортери без граници ", " Амнести интернешънъл ", Transparency International и Европейската федерация на публицистите (EFJ), в това число Българският Хелзинкски комитет, насочиха взаимен апел в Европейски Съюз да се одобри общоевропейско законодателство за отбрана на публицисти, създатели и хора с дейна позиция, които стават жертви на неоснователни, само че скъпи искове в съда, заведени от авторитетни предприемачи и политици, чиято цел е не да завоюват делото, а да сплашат критиците си.

" Виждаме по какъв начин в Европа се появява обезпокоителен модел на държавни чиновници или бенефициенти на огромни публични поръчки, които одобряват тактиката на звезди и олигарси, с цел да се предпазят от по-сериозно равнище на надзор, което изискват техните позиции или финансови връзки с държавното управление ", обявиха организациите.

Инициативата на Европейска комисия ще бъде показана на обществеността към края на 2021 година Преди това Европейска комисия ще сътвори работна група за SLAPP делата. Ще се направи и " картографиране " на сходни дейности против гражданското общество в страните членки.

Експертна група ще изследва вероятните типове правна помощ и поддръжка, от която може да се употребяват жертвите на SLAPP каузи. Друга експертна група пък ще сплоти публицисти, адвокати, учени, представители на гражданското общество и професионалните организации, които ще разискват положителни практики за юридическа поддръжка на публицисти, против които са формирани каузи с наказателна цел. Предвиждат се и специфични тренинги за съдии, които ще бъдат обучавани по какъв начин да разпознават правосъдните процеси, формирани за заплашване и корист. Еврокомисията смята, че SLAPP делата са форма на тормоз и в последно време зачестява потреблението им против публицисти и цивилен деятели. Обикновено става дума за безпочвени или пресилени процеси, инициирани от държавни органи, корпорации или могъщи политически фигури против сериозни или опозиционно настроени против властта жители. Целта на въпросните каузи е да цензурират, сплашат или заглушат критиците посредством натоварването им със скъпа правна отбрана, до момента в който не престанат с критицизма и опозиционното си държание. Представителите на гражданското обществото са изключително уязвими към сходни дейности, само че най-засегнати са публицистите. Скорошно изследване на Европейската комисия демонстрира повишаване на сходна враждебна интензивност против работещите в медиите. Въпреки че множеството правосъдни процеси завършват с оправдаване на журналиста, те имат сериозен отрицателен резултат върху свободата на работата му и публичното доверие към него. Делата " плесници " нормално имат съкрушителни финансови последствия върху жертвите им, които могат да ги откажат да продължат активността си в отбрана на публичния интерес. Често сходни правосъдни процеси са придружени и от закани за физическа разпра, какъвто бе казусът с убитата малтийска журналистка Дафне Галиция. За да усъвършенства медийната среда в съюза, Европейска комисия счита да отдели финансов запас по програмата Creative Europe ( " Творческа Европа " ), с цел да насърчи съдействието сред медийни регулатори и журналистически организации, които подсигуряват налагането и спазването на журналистическите стандарти от членуващите медии.

Ще се предложи и законодателство за регулация на политическата реклама. Предвижда се още основаването на инструмент за мониторинг на медийната благосъстоятелност (Media Ownership Monitor), чиято цел е последователно да обхване всички страни членки. Ще се следи транспарантното и почтено систематизиране на държавните средства за реклами в медиите. Ще продължат и напъните на Европейски Съюз в битката с дезинформацията. Предвижда се и опция за прилагане на структурните фондове на Европейски Съюз за планове на гражданското общество, ориентирани към обществени диспути и присъединяване на жителите в ръководството. Организациите, които настояха Европейска комисия да предприеме дейности против SLAPP делата, показаха, законовите малки врати, позволяващи образуването на тези каузи, са пробив в европейската народна власт и че случаите на корист с тях са по целия континент.

Вторият по величина полски ежедневник " Газета виборча ", да вземем за пример, е получил от 2015 година насам над 55 правни закани и правосъдни каузи, в това число от ръководещата партия в страната. Френският предприемач Венсан Болоре и компании, свързани с Bollore Group, бомбардират публицисти и неправителствени организации с обвинявания за клюка, с цел да ги принудят да спрат с разкритията си за бизнес ползите му в Африка.

Друг прочут случай е в Испания, където производителят на месо Coren желае 1 милион евро вреди от екоактивист, който подлага на критика по какъв начин компанията ръководи отпадъците си. Преди това компанията е заплашвала деятели и учени, изследвали равнищата на нитрати в локалните води.

Хората, от които разчитаме да ни осведомят за протичащото се към нас, са принудени посредством тези скъпи и източващи ресурсите правни офанзиви да си губят времето по съдилища и са възпрепятствани или напълно блокирани да продължат работата си, показаха гражданските организации, подписали самодейността.

" Ситуацията се деформира до неразбираемост. Когато става въпрос за избрани хора, държавни управления, компании и тематики, не създателите, основателите на филми или публицистите вземат решение защо да четем, гледаме и приказваме ", сигнализираха те.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР