В подготовка за предстоящия летен сезон ЕС предприема стъпки за

...
В подготовка за предстоящия летен сезон ЕС предприема стъпки за
Коментари Харесай

ЕС се подготвя за сезона на горските пожари през 2024 г.

В подготовка за идния летен сезон Европейски Съюз подхваща стъпки за по-ефективна битка с горските пожари и за отбрана на жителите и околната среда. Осъществява се авансово позициониране на пожарникари и се образува флот от противопожарни самолети, предава .

През цялото 556 пожарникари от 12 страни ще бъдат стратегически позиционирани на основни места в Европа като Франция, Гърция, Португалия и Испания, в подготвеност да оказват помощ на локалните противопожарни служби. Тази самодейна мярка акцентира стабилността на европейската взаимност за справяне с такива рецесии.

Европейски Съюз образува и специфичен флот от противопожарни самолети по линия на Европейската гражданска отбрана и интервенции за филантропична помощ (rescEU) за лятото, състоящ се от 28 самолета и 4 хеликоптера, ситуирани в 10 страни членки.

Наред с това Европейската комисия отпусна общо 600 милиона евро за бъдещо придобиване на 12 нови противопожарни самолета – те ще бъдат разпределени сред шест страни членки на Европейски Съюз. Европейски Съюз ще финансира и закупуването на хеликоптери, с които да укрепи въздушния пожарогасителен флот.

Европейски Съюз обезпечава съгласуван метод за попречване, готовност и ответни дейности, свързани с горски пожари, когато те надвишават националния потенциал за реакция. Когато мащабът на горския пожар надвишава потенциала за ответни дейности на дадена страна, тя може да изиска помощ посредством Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз. Освен това Европейски Съюз сътвори Европейски запас за гражданска отбрана, с цел да има разполагаем сериозен брой леснодостъпни качества за гражданска отбрана, които дават опция за по-силни и съгласувани групови ответни дейности.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР