Снимка: PexelsЗа да се ограничат вредните емисии, горивата ще поскъпнат

...
Снимка: PexelsЗа да се ограничат вредните емисии, горивата ще поскъпнат
Коментари Харесай

Горивата поскъпват заради нов евроакциз

Снимка: Pexels

За да се лимитират нездравословните излъчвания, горивата ще нарастнат още.

Горивата нарастват поради промени, признати от Европейския съюз. Допълнителни разноски за семействата ще донесе въвеждането на шиpoĸ пaĸeт oт мepĸи зa бopбa c глoбaлнoтo зaтoплянe на Европейски Съюз.

Традиционните горива ще нарастнат поради промени в данъчното облагане и въвеждането на нов евроакциз, който ще се опита да ycĸopи пpeминaвaнeтo ĸъм eлeĸтpичecĸи пpeвoзни cpeдcтвa c нyлeви eмиcии. Ще бъде изменен методът за пресмятане на акцизите съгласно степента на замърсяване от другите типове горива, написа вестник Монитор.

Енергията също ще става все по-скъпа поради готвените промени в търговията с излъчвания - пазарно основан механизъм, който дефинира цена на всеки звук въглерод, издаден от към 10 000 централи, индустрията и превоза.

След като през 2019 година разгласи, че ще прави зелен преход, а през юни узакони задачите за постигането на въглеродната индиферентност през 2050 година, през миналата седмица Европейската комисия разгласи пакет от 13 законодателни ограничения, посредством които той да се реализира. Зеленият проект на Европа планува понижаване на излъчванията с 55% до 2030 година по отношение на равнищата от 1990 година и доста редуциране на бензиновите и дизеловите коли. За постигането на тези цели до края на десетилетието Европейски Съюз ще отпусне 1,2 трилиона евро.

Сред концепциите са понижаване на въглеродните квоти, на които замърсяващите производства имат право, и увеличение на цената им, включване на авиацията и мореплаването в схемата за търговия с въглеродни излъчвания, откриване на спомагателен въглероден пазар за излъчванията от отоплението на здания и от автомобилния превоз, увеличение на условията за потребление на възобновима сила и за чистотата на моторите на колите, както и ускорено въвеждане на типове превоз с ниски излъчвания.

Европейската комисия счита, че слагането на цена на парниковите квоти сполучливо е понижило нездравословните излъчвания в атмосферата при производствата на сила и енергоемките производства с 42.8%, по тази причина се предлага разрешителните за произвеждане на излъчвания да намалеят, а безплатните квоти последователно да се отстранен

Тъй като превозът е единственият бранш, в който парниковите излъчвания не престават да се усилват, се предлага да се сътвори втори пазар за търговия с квоти за автомобилния превоз и за отоплението на постройките, които създават 40% от парниковите газове в Европейски Съюз.

Втората система за търговия с квоти ще стартира да работи, откакто бъде вложено в технологии за тяхното модернизиране и бъде основан фонд за компенсиране на уязвимите семейства, микропредприятията и ползвателите на превоза.

Едновременно с това Европейската комисия предлага да се понижи броят на квотите за безвъзмездни разрешителни за парникови излъчвания за здания, авто и вътрешен морски превоз, селско стопанство, боклуци и дребни производства. Орязването на квотите ще става съгласно Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

Предвижда се страните да споделят отговорността за понижаване на въглерода в атмосферата, по тази причина се слага цел за потребление на естествени потребители, еквивалентни на 310 млн. тона въглероден двуокис излъчвания, до 2030 година от използването на земите, горите и в земеделието. Европейски Съюз би трябвало да се стреми да реализира климатична индиферентност в земеползването, горското и селското стопанство до 2035 година, се споделя още в предлагането на Еврокомисията. То се отнася и до селскостопанските излъчвания от потреблението на торове и развъждане на добитък.

Европейската енергетика ще би трябвало да се преобрази,

като през идващите 10 година усили каузи на зелената сила до 40%, включвайки потребление на възобновима сила в превоза, отоплението и охлаждането, постройките и индустрията. На националните управляващи ще бъде предоставено да разработят схеми за подкрепяне на биоенергията и да понижават двойно по-бързо общото ползване на сила, в сравнение с до момента. От обществения бранш ще се изисква да обновява 3% от постройките си всяка година и да вземе ограничения за понижаване на потреблението на сила и разноските на данъкоплатците.

Предлага се за в допълнение повишение на стандартите за допустимост на парниковите излъчвания за леки и лекотоварни коли, които за новите модели би трябвало да понижат с 55% от 2030 година и със 100% след 2035 година по отношение на равнищата от 2021 година В резултат на това всички нови коли, регистрирани от 2035 година нататък, ще бъдат с нулеви излъчвания, се споделя в предлагането.

За да обезщети семействата и бизнеса, които ще бъдат наранени от предстоящото повишаване на силата и горивата от зелените ограничения, Европейската комисия предлага да се сътвори обществен климатичен фонд.

Той ще дава целево финансиране на страните членки, с цел да оказват помощ на жителите да финансират вложения в енергийна успеваемост, нови системи за отопление и изстудяване и по-чиста подвижност.

Фондът ще се финансира от бюджета на Европейски Съюз, като се употребява сума, еквивалентна на 25% от предстоящите доходи от търговия с излъчвания за горива в строителството и автомобилния превоз, или към 72.2 милиарда евро за 27-те страни сред 2025 и 2032 година Правителствата би трябвало да обезпечат още толкоз във фонда под формата на национално съфинансиране. В преходния интервал ще бъде допустимо даването на директна помощ на засегнатите семейства и бизнеси от фонда, като парите ще могат да се изплащат от държавните управления по тяхна преценка.

Предстои 13-те законодателни оферти на Европейска комисия да бъдат импортирани в Европейския парламент и в Съвета на Европейски Съюз, които би трябвало да ги одобрят, преди те да стартират да се ползват, като се чака това да отнеме към две години.

Приходите в българската хазна от акцизи се равняват на 5 милиарда лева всяка година, сподели информация на „ Монитор “ в данните на Министерството на финансите. През 2016 година събраният данък е на стойност 4,8 милиарда лева, а на идната година той е към този момент 5 милиарда лева През интервала 2018-2019 година, тъкмо преди да избухне пандемията от ковид, сумата се движи сред 5,2-5,5 милиарда лева годишно. През 2020 година обаче е налице спад, въпреки и нищожен. Така от 5,5 милиарда лева през 2019 година приходите от акцизи са към този момент 5,4 милиарда лева, или с едвам 1 млн. лева по-малко. По проекта за държавния бюджет за тази година упованията са събраните приходи да стигнат 5,6 милиарда лева Всъщност от 2016 година насам индикаторът бележи нищожен растеж от едвам 3% при приблизително 7% при други салда в приходната част на държавния бюджет.

Реално в салдото акцизи попадат всички приходи от данък върху алкохола и алкохолните питиета, върху моторните горива, както и върху енергийните артикули за отопление. Европейски Съюз желае да забрани колите с горивни мотори

По-строгите стандарти за излъчвания въглероден двуокис (CO2) за леки и лекотоварни коли ще ускорят прехода към подвижност с нулеви излъчвания, като условието е междинните излъчвания на нови коли да намалеят с 55% от 2030 година и 100% от 2035 година спрямо равнищата от 2021 година В резултат на това всички нови коли, регистрирани от 2035 година, ще би трябвало са бъдат с нулеви излъчвания, разбирай електрически. На процедура с това предложение на Европейска комисия, което ще се трансформира в законодателно, се не разрешава продажбата на бензинови и дизелови коли, както и на хибридни технологии от 2035 година Към момента единствено електрическите коли могат да отговорят на това условие. За да се подсигурява, че водачите могат да зареждат колите си в надеждна мрежа в цяла Европа, ревизираният Регламент за инфраструктурата на различните горива ще изисква от страните членки да разширят потенциала за зареждане в сходство с продажбите на коли с нулеви излъчвания и да конфигурират пунктове за зареждане по автомагистралите: на всеки 60 километра за електрическо зареждане и на всеки 150 километра за зареждане с водород. Природният газ, въглищата и коксът у нас с идентичен данък

Природният газ за консуматори, които ще го употребяват за икономически цели, има данък от 0,60 лева за гигаджаул. Въглищата и коксът са със същата ставка. Това са част от сумите, посочени в Закона за акцизите и данъчните хранилища, сподели инспекция на „ Монитор “. За газьол ставката е 646 лева за 1000 литра. Керосинът за отопление се полза с 646 лева за 1000 литра. LPG и природният газ за битови потребности са освободени от данък дружно с биогаза. За тежки горива, както и за други тежки масла, разнообразни от смазочните, акцизът е 400 лева за 1000 кг.

Акцизът за моторни горива варира сред 80 стотинки и 800 лева за 1000 литра. Безоловният бензин се полза със 710 лева, до момента в който оловосъдържащият - с 830 лева на 1000 литра. Биогазът е освободен от данък - в данъчното законодателство е посочено, че акцизът за него е 0 лева за 1 гигаджаул. В случай, че не може да се откри за какъв тип гориво са предопределени енергийните артикули за прибавяне или разреждане на моторни горива, то ставката за тях е 710 лева за 1000 литра. С най-нисък данък е природният газ - 0.85 ст. за 1 гигаджаул. Следващото място е за втечнения нефтен газ (LPG), който се полза с 340 лева на 1000 литра или 1000 кг, според от това с какъв код е съответният нефтен газ. Керосинът, газьолът дружно със смазочните материали и препаратите за омасляване пък имат ставка от 646 лева за 1000 литра. Толкова се заплаща и за тежки корабни горива.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР