Снимка: PexelsПравителството на унгарския премиер Виктор Орбан постигна днес споразумение

...
Снимка: PexelsПравителството на унгарския премиер Виктор Орбан постигна днес споразумение
Коментари Харесай

Унгария увеличава лекарските заплати

Снимка: Pexels

Правителството на унгарския министър председател Виктор Орбан реализира през днешния ден съглашение с Медицинската камара за внезапно нарастване на заплащането на лекарите в миг, когато страната записва забележителен растеж на заболелите от COVID-19, който може да изправи през съществено тестване здравната система на Унгария, съобщи Ройтерс.

През последното денонощие броят на инфектираните с ковид в страната набъбна с 1086, с което общият им брой от началото на пандемията доближи 29 717 при 812 умряли от вируса и неговите последствия.

Както и в редица други страни от Източна Европа Унгария страда от изострен дефицит на лекари и медицински служащи заради доста по-ниското им възнаграждение в съпоставяне със страните от Западна Европа. Председателят на Медицинската камара Дюла Кинчеш заяви, че държавното управление е приело предлагането за съвсем двойно нарастване на главните заплати за общопрактикуващите лекари и докторите експерти по отношение на сегашните нива, предава Българска телеграфна агенция.

" Най-после успяхме да реализираме това, за което се борихме, и то ще разреши да работим в една здравна система без подаяния, а с почтени заплати ", сподели той на конференция, излъчена по интернет.

Според възрастта и опита си общопрактикуващите лекари ще получават сред 700 и 800 хиляди форинта (между 1900 и 2250 евро), а при по-възрастните лекари заплатата ще доближава до три пъти повече, уточни Кинчеш.

Постепенният преход към новата таблица на заплатите ще стартира през януари и плануваните стойности ще бъдат достигнати до 2023 година

Премиерът Орбан сподели, че държавното управление ще внесе съответния проектозакон за докторското нарастване в Народното събрание в понеделник. " Нашите лечебни заведения ще бъдат подложени на съществено напрежение през идващите 7-8 месеца ", уточни той и добави, че ваксина против COVID-19 не се чака преди втората половина на идната година. " Сега е времето за солидно нарастване на заплащането на нашите лекари ", акцентира министър председателят.

Кинчеш сподели, че двете страни са се споразумели за битка против практиката за " парични дарове ", като на наказване ще подлежат както пациентите, даващи нерегламентирани заплащания, по този начин и лекарите, които ги одобряват.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР