Снимка: PexelsОбсъждат изменения в Наредбата за медицинската експертиза това. Националният

...
Снимка: PexelsОбсъждат изменения в Наредбата за медицинската експертиза това. Националният
Коментари Харесай

Обсъждат изменения в Наредбата за медицинската експертиза

Снимка: Pexels

Обсъждат промени в Наредбата за здравната експертиза това. Националният съвет за тристранно съдействие ще разиска подобен план на държавно разпореждане. Документът планува смяна на критериите, въз основа на които се прави оценката на уврежданията. Предлагат се и промени при издаването на болнични листове на карантинираните.

Eдна от задачите е да се разшири кръгът на случаите, при които степента на трайно понижена продуктивност се дефинира пожизнено. Промените плануват в част от случаите актуализиране на величината на процентите. Например за децата до 16-годишна възраст със захарен диабет е избран по-висок % -  от 50 на 80. Премахва се и зависимостта сред възраст и оценка на степен на увреждане при потвърдени генетични аномалии. 

Заради дефицита на експерти по професионални заболявания за съставите на ТЕЛК ще има взаимозаменяемост сред експертите по трудова медицина и тези по професионални заболявания.

 Други промени се вършат поради усложнения поради пандемията, когато хора които са карантинирани са употребили преди този момент забележителен брой болнични листове  - 180 календарни дни непрестанен отпуск. По време на карантината те трябваше да се явяват пред комисии с цел да получат съответния болничен лист. С смяната болничният лист за карантината ще се издава от лекуващия доктор, без значение какъв брой дни краткотрайна нетрудоспособност е имал човек преди този момент.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР