Снимка PexelsНови вируси се появяват отново и отново. Американски учени

...
Снимка PexelsНови вируси се появяват отново и отново. Американски учени
Коментари Харесай

Американски учени: Древни вируси изплуваха от топящи ледници в Тибет

Снимка Pexels

Нови вируси се появяват още веднъж и още веднъж. Американски учени откриха в мостри от античен лед от Тибетското плато към 30 типа незнайни до момента вируси, написа в публикация, оповестена в списание " Microbiome ".

Биолози от университета в щата Охайо създали разбор на две ядра, взети през 2015 година от ледника Гулия в Западен Китай. По техни оценки възрастта на леда е към 15 000 години. В него са открити генетичните кодове на 33 вируса, от които единствено четири са към този момент известни, а останалите 28 са изцяло непознати и не наподобяват на актуалните, оповестява БГНЕС.

Ледниците съхраняват голяма по размер информация за историята на Земята, защото улавят прахови частици, следи от газове, микроби и растителни субстанции от околната среда. От ядра, взети при продупчване на ледници, могат да се получат данни за климата в древността, за състава на атмосферата и какви типове са съществували в разнообразни исторически интервали.

Тези ледници са се образували последователно и дружно с праха и газовете в леда има и доста вируси, написа в прессъобщението.

Според учените, най-малко половината открити вируси са се съживили след разтапянето на леда. Това е доста значима информация, защото всяка година ледниците на Тибет понижават размера си и според от това на повърхността излизат антични вируси.

Това са вируси, които могат да процъфтяват при рискови условия, настояват откривателите. Те имат генни сигнатури, които им оказват помощ да заразят клетките при доста ниски температури.

За да бъдат разшифровани тези сигнатури, учените са създали нов свръхчист способ за стерилизиране на леда, който разрешава да се избегне заразяването на образеца със модерни микроби (което е сериозен проблем при подобен вид изследвания).

Може би този способ ще помогне да се открият генетични последователности в други рискови ледени условия, да вземем за пример на Марс, Луната или по-близо до нас - в пустинята Атакама.

Вирусите не имат общ повсеместен ген, по тази причина идентифицирането и даването на имена протича на няколко стадия. За задачата се съпоставят наборите от гени на новите и към този момент познатите вируси, включени в базата данни.

Анализът демонстрира, че единствено четири вируса от ледената шапка на Гулия са познати на учените. Те се отнасят към бактериофагите – вируси, които заразяват бактерии. Според откривателите, те най-вероятно са се зародили в почвата или растенията, а не в животните или хората.

Авторите на създаването се надяват тяхното изобретение да помогне да се наблюдава историята на еволюцията на вирусите и да се разбере по-добре какви промени са настъпили в предишното в околната среда.

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР