Снимка PexelsД-р Веселина Колева, началник Клинична лаборатория в болница Токуда

...
Снимка PexelsД-р Веселина Колева, началник Клинична лаборатория в болница Токуда
Коментари Харесай

Д-р Колева: Бързите тестове за антитела не могат да откриват дали хората са заразени с COVID-19 в ранната фаза на болестта

Снимка Pexels

Д-р Веселина Колева, шеф Клинична лаборатория в болница " Токуда " разяснява пред  " По четири-пет хиляди пациенти тестваме месечно, както беше и през лятото, само че в този момент от ден на ден от тестванията са позитивни ". 

 
Д-р Колева посочи един главен проблем и това е, че няма настрана звено, медицински център или доболнична помощ, където да се създадат спомагателните проучвания за пациенти, които са с лека клинична симптоматика, само че желаят да си създадат рентгенова фотография или други проучвания, без да влизат в контакт с останалите пациенти.
 
" Така хората се лутат, тъй като няма ясно уредени логаритми къде да отидат, без да нарушат карантината. Трябва да има явен път за насочването им ".
 
Д-р Колева разясни още, че последните седмици от ден на ден хора идват, които са със признаци за ковид или са контактни на инфектирани хора.
 
" Два са главните потоци от хора, които се тестват - самонасочилите се и с недоволства или такива, на които компаниите заплащат. Много малко са хората, които идват с направление, утвърдено от РЗИ с бланка №4 А, още по-малко са тези, ориентирани за PCR тест през НЗОК посредством експерт от доболничната помощ ". 
 
Д-р Колева е безапелационна, че към този момент е потвърдено, че бързите кръвни проби за антитела не могат да откриват дали хората са инфектирани с COVID-19 в ранната фаза на заболяването.
 
На пазара към този момент са навлезли нови бързи проби, които са сходни на PCR-тестовете, тъй като се взема също нозофарингиален секрет. Това може да стане и в домашни условия или при персоналния доктор. Разликата е, че резултатът излиза за 20 минути. 
 
Тези нови проби откриват антиген, който е белтък в обвивката на вирусните частици. Това е и главната разлика с PCR-тестовете, при който се дефинира рибонуклеиновата киселина на вируса.
 
И двата теста, с цел да бъдат достоверни би трябвало да се вземат последните 48 до 72 часа преди изява на клиничните признаци или най-малко 7 дни след възможен рисков контакт и първата седмица от изява на клинични признаци.
 
" Тоест,  ако вие се чувстате нерадушен и имате температура, бързият антигенен тест е положителният скринингов тест, който за половин час с огромна меродавност може да покаже дали вие сте болен от ковид или от някакво друго заболяване.
 
Тези проби не изискват характерна инсталация и по тази причина са добър вид за дребните обитаеми места, те могат да се вършат до леглото на болния или при персоналния доктор - добра опция на PCR проби. Важно е тестът да се вземе вярно. Това са домашни антигенни проби.
 
Но има и домашни проби за установяване на антитела, които аз безусловно не предлагам за скрининг за установяване дали сте възпален или не. "
 
Д-р Колева изясни още, че на пазара към този момент има и комбинирани проби, които със вземането на една проба да открият дали сте инфектиран с ковид или с различен грипен вирус - кой вид тъкмо, аденовирус или различен тип ковид. Има налични и бързи комбинирани проби за ковид, грип вид А и вид Б. 
 
" Ако сте болен с грип и се тествате за ковид, това няма да промени резултата, тъй като тестванията за ковид са досатъчно характерни и улавят единствено коронавирусния извършител. "
 
Д-р Колева посочи, че единствено позитивните PCR проби подлежат на регулация и за бързо уведомление към РЗИ и оттова по веригата до Националната осведомителна система.
 
В Единната осведомителна система се рапортуват и данните от тестванията за антитела и антигени, само че в статистиката влизат единствено позитивните PCR проби.
 
Един пациент не може да бъде преброен два пъти от единната система като позитивен, в случай че се е тествал в няколко лаборатории, тъй като системата незабавно го засича по ЕГН. Той се регистрира с първата дата от първият му позитивен резултат. 
 
" Не е огромна броя на фалшивоположителните проби при, по огромен е броят и риска от подправено негативните проби. При кръвните проби може да има подправен резултат, в случай че прекомерно рано сте взели проба, тогава един негативен резултат не изключва ви е да сте инфектиран. Ако вие сте болен от две седмици, може посредством кръвен тест да се ревизира дали е ковид " разясни още специалисът.
 
Според нея PCR тестванията са златният стандарт за слагане на диагнозата. Те са утвърдени от Международната федерация по клинична химия и Центърът за надзор на инфекциозните болести в Съединени американски щати. 
 
" Ние използваме външна система за оценка на качеството на тестванията, от април участваме в немска система за оценка на качеството. Това ни дава сигурност в диагностиката за този ковид. "

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР