Снимка: ПетелФасовете и пластмасовите капачки са основния замърсител на плажовете

...
Снимка: ПетелФасовете и пластмасовите капачки са основния замърсител на плажовете
Коментари Харесай

Експерт: На наши плажовете установихме, че на 3 кв.м има 760 фаса

Снимка: Петел

Фасовете и пластмасовите капачки са главния замърсител на плажовете в България. Това съобщи за Радио " Фокус “ – Варна доцент Виолин Райков, от Секция " Биология и екология на морето “ в Института по океанология към Българска академия на науките във Варна.

Той разяснява, че неотдавна експерти са правили проучване на плаж наоколо до Варна и са останали шокирани, когато в периметър от 3 кв./м са били извадени 760 фаса. 

" Хората вместо да употребяват кошчетата, си заравят цигарите в пясъка и си мислят, че са завършили с въпроса, а те просто са скрили отпадъка, който е извънредно нездравословен за околната среда. Там където има концесионери се почиства непрестанно, само че фасовете се натрупват и е съвсем невероятно да бъдат почистени до дъно “, уточни доцент Райков.

По думите му този тип боклуци се разграждат извънредно мъчно в природата, а натрупването им води до съществени последствия. 

По тази причина от Института по Океанология са почнали работа и по нов план, чиято цел е да се увеличи информираността на обществеността във връзка с отпадъците, които изхвърлят в морето и по плажовете, а по този начин също и да се разработят законови механизми за попречване замърсяването на Черно море с боклуци, най-много пластмасови такива.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР