Снимка: Петър Йорданов Много ви благодаря за поканата, за мен

...
Снимка: Петър Йорданов Много ви благодаря за поканата, за мен
Коментари Харесай

Ключовите аудитории са жените и поколението Z, но трябва да се мисли извън социалната рамка

Снимка: Петър Йорданов

" Много ви благодаря за поканата, за мен е чест и наслаждение да участвам на тази конференция. Аз съм от остарялата школа и също по този начин доста високо оценявам старите полезности в публикуването на вести, тъй като те носят изгоди за обществото. Затова, съгласно мен, независимостта на новинарските марки в едно демократично общество е доста значима. Едно от гурутата в ръководството на печатните медии през 80-те години споделяше - " Вестникът е артикул, само че е и специфичен артикул ". И аз към момента имам вяра в това кредо ", съобщи Константин Камарас.

По думите му една трета от аудиторията би плащала за вести при избрани условия, а 20 % отделят средства, с цел да бъдат осведомени.

Снимка: Петър Йорданов

" Ключовите аудитории са дамите и поколението Z. Те са най-интересни и могат да бъдат привлечени. Но би трябвало да се мисли отвън обществената рамка. През последните години някои издатели считат, че отговорът на всичко са обществените мрежи, само че би трябвало да подходим доста деликатно ", предизвести Камарас. 

Председателят на борда на шефовете на IAB Europe посочи, че сега от ден на ден издатели влагат в аудиформати - така наречен подкасти. 

По думите му е доста значимо за всеки един уебсайт по какъв начин са ситуирани новините на първата му страница.

" Хората няма да превъртат доста дълго надолу, а заглавията стават все по-важни. Затова е и добре новините да бъдат оповестени с едно и също заглавие в печатното издание и в онлайн страницата на медията ", добави Константин Камарас.

Снимка: Петър Йорданов

Според него издателите, които разчитат на директни заплащания от платформите, ще бъдат разочаровани.

" Един от всеки четири консуматори не кликат на изпратени линкове т.е трафикът ви няма да се усили. Изборът не е огромен - би трябвало да влагаме в пряк трафик, а не в slide way трафик. Никой огромен издател в Европа не може да си разреши голям екип. В Европа има единствено две платформи, които са недостижими. Те имат доста явен модел за парично остойностяване и това са YouTube и ТикТок. Във втората се появи неотдавна модел, в който генераторите на наличие могат да го осребрят. Трябва да работим в доста по-голяма степен в разпространяването в действително време ", изясни Камарас.

Изпълнителният шеф на Etarget Bulgaria Христо Николински  подчертава върху изкуствения разсъдък и по какъв начин той може да повлияе върху основаването на качествено наличие, както и върху програматик каналите, и видео и аудио форматите.

Снимка: Петър Йорданов

Според изпълнителния шеф на NetInfo Александър Варов има големи упования, че Google ще " излее едни пари ", от което ще завоюват всички издатели.

" Това обаче са цялостни нелепости. Дори парите да са доста в безспорна стойност, на това не може да се разчита. Също по този начин не е правилно и изказванието, че чрез изкуствения интелект ще се понижат хората, респективно разноските. Не можеш да махнеш публицисти и да сложиш ChatGPT. Изкуственият разсъдък е възможност да се разшири обсегът на наличието, което предлагаме ", добави той.

По думите на Варов, издателите би трябвало да се концентрират върху това какво наличие би било скъпо.

" Нека си дадем сметка, че от дълго време живеем в алгоритмична действителност. Просто сега има евтини и налични технологии, които са примитивни и ние, като някакви цифрови маргинализирани пазари, можем да стартираме да ги използваме. Но ние би трябвало да се фокусираме върху това какво наличие би било скъпо. Най-ценните данни за издателите са данните на клиентите и това по какъв начин те се употребяват от рекламодателите ", безапелационен бе изпълнителният шеф на NetInfo. 

Снимка: Петър Йорданов

Според него телевизионната реклама е желана от рекламодателите, не тъй като пазарът е " тъп и е елементарно ", а тъй като работи. " Ако има проблем с нея, то не е с успеваемостта й. Най-ефективният ценово канал постоянно е била малкия екран. Тя дава доста данни и в края на деня разбираме по какъв начин работи тази реклама ", отбрани тезата си Александър Варов. 

Търговският шеф на Investor Ани Великанова посочи обстоятелството, че издателите би трябвало да бъдат позиционирани в огромните платформи като Гугъл и Фейсбук, само че огромният проблем идва, когато би трябвало да се състезават за едни и същи пари с рекламодателите.

" И двете компании разчитат на непознато наличие, а ние, като издатели, знаем какъв брой е скъпо основаването му. За мен изкуственият интелект създава повече въпроси, в сравнение с имаме отговори. Едни от тях са свързани с авторските права на продукта, който си създал благодарение на изкуствения разсъдък. След като толкоз дълго главният разказ на всички в рекламата е бил таргетирането, в този момент ще се наложи да се промени методът, по който мислим. Ограничението обаче ще докара до това издателите да основат нови модели, които са с по-универсално обръщение ", съобщи Великанова.

Снимка: Петър Йорданов

Според създателя и ръководещ съучастник в ID Consult Благовест Йорданов потреблението на изкуствения разсъдък от издателите може да дадат опция на потребителите спомагателна стойност. " Това е много забавна опция ", означи той. 

Снимка: Петър Йорданов

" Много се веселя, че живеем по времето на революцията на изкуствения разсъдък. Можем да я съпоставим примерно с изобретяването на колелото ", сподели пък Зоя Василева, шеф " Дигитален отдел " на bTV Media Group.

Тя даде образец с потреблението на ИИ за основаването на вид за сюжет.

" Около една седмица време лишава връзката сред продукция и търговци, с цел да получим вид за сюжет, а чрез изкуствения разсъдък това се случва в границите на 2 минути. Доста е практично, доста е елементарно и главният проект, който би трябвало да обобщя е, че хората няма да остават без работа, тъй като действително с ИИ се икономисва механичната работа и оставя време за значимите неща ", аргументира се Василева. 

Снимка: Петър Йорданов

Българският интернет портал провежда събитието, с което отбелязва своя четвърт век онлайн, с цел да бъде споделен опит от всяка страна, обвързвана с цифровите медии. Разговорът за изменящата се среда и провокациите пред актуалните медии обрисува последните трендове в издателския бизнес, положителните практики и работещите модели.

Как се промени средата в журналистката през последните 25 години? Своите отговори към този момент дадоха:

Проектът се осъществя с поддръжката на:

,,,,,,, ,

Медийни сътрудници на плана са:

Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, списание " Мениджър " и организация " Булфото "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР