Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX Днес в

...
Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX Днес в
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американският товарен космически кораб Карго Драгън пое към МКС!

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit: SpaceX

Днес в 18:47 ч. българско време от галактическия център Кенеди в Съединени американски щати беше осъществено изстрелване на ракета “Фалкън 9 ” с товарен галактически транспортен съд “Карго Драгън ” към МКС. Корабът ще достави последния чифт нови слънчеви панели, които ще разрешат удължаването на употребата на станцията до 2030 година, както и богат набор от научни опити.

Изстрелването беше осъществено на фона на вести, свързани с отлаганията на всички останали кораби на всички останали американски компании – до момента в който пилотираният “Старлайнър ” към момента не е задоволително безвреден, с цел да вози хора, а товарният “Сигнус ” страда от липса на ракета след пенсионирането на остарялата версия на “Антарес ” с мотори “РД-181 ”, СпейсЕкс изнася на гърба си безусловно цялата пилотирана космонавтика на НАСА. Само преди няколко дни на Земята се завърна пилотирания транспортен съд “Крю Драгън ” с частната експедиция “Аксиом-2 ”.

На борда на изстреляния през днешния ден “Карго Драгън ” пътуват 3 175 кг хранителни запаси. Сред тях участва инструмент, който ще учи механизмите за образуване на земните стихии от неповторима вероятност – погледнати от горната страна, опит, който ще ревизира дали акомодацията на растенията към суровите галактически условия може да се предава към поколенията, опит, който ще учи механизмите, по които теломерите (генетични структури, които защищават нашите хромозоми) се удължават в космоса, микроспътник от вида CubeSat с широкоъгълна камера, който ще учи непрекъснато замръзналите райони в арктическа Канада, както и други значими принадлежности.

Изстрелването на ракетата “Фалкън 9 ” с “Карго Драгън ” протече без никакви проблеми, като тя бе оборудвана с рециклирана първа степен под сериен номер “B1077 ”. Това бе петият полет за степента, като преди тя е била употребена за изпращането в космоса на пилотиран транспортен съд “Крю Драгън ”, на GPS сателит, на комерсиален сателит “Инмарсат ” и на партида “Старлинк ”. Около девет минути след изстрелването степента извърши меко кацане върху плаващата платформа “Недоимък на достолепие ”.

Цялостната равносметка е следната: днешният полет бе общо 39-ти за СпейсЕкс през 2023 година, като до момента компанията на Илон Мъск е изстреляла 36 ракети “Фалкън 9 ”, две свръхтежки ракети “Фалкън Хеви ” и една свръхтежка ракета “Старшип ”.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР