Снимка Office of the President, Republic of China (Taiwan)Китай смята

...
Снимка Office of the President, Republic of China (Taiwan)Китай смята
Коментари Харесай

Тайван: Няма да се предадем на Китай, няма да променим начина си на живот

Снимка Office of the President, Republic of China (Taiwan)

Китай счита за въпрос на време да наложи властта си върху демократичен Тайван, само че 23-те милиона поданици са твърдо решени да се борят за метода си на живот и персоналните си свободи.

Една от аргументите е изпреварващото в пъти развиване на Тайван пред това на Китай.

В момента Брутният вътрешен артикул на глава от популацията в либерален Тайван е един от най-високите в света - към 60 хиляди $ на човек.

За сравение в Китай - Брутният вътрешен продукт на човек е 6 пъти по-малък - 10 000 $ на човек. 

Тайванската президентка Цай Ингвен съобщи, че Тайпе няма да отстъпи пред натиска на Китай и ще продължи демократичния си метод на живот, съобщи БНР, цитирайки Би Би Си. „ Колкото по-големи са достиженията ни, толкоз по-голям ще бъде натискът от страна на Китай “, разгласи тя.

Речта на Цай Ингвен в Националния ден на Тайван, който се отбелязва през днешния ден, идва откакто китайският президент Си Цзинпин даде обещание „ цялостно обединяване “. Тайван счита себе си за суверенна страна, до момента в който Китай го вижда като отцепническа провинция. Пекин по-рано не е изключвал опцията за потребление на мощ за реализиране на обединяване. Цай повтори предлагането си за договаряния с китайските водачи на равна нога – предложение, което Пекин, която я дефинира като „ сепаратист “, към този момент отхвърля.

В събота Си Цзинпин съобщи, че обединяването би трябвало да бъде реализирано по кротичък път, само че предизвести, че китайският народ има „ славна традиция “ на опълчване на сепаратизма. Китай и Тайван се разделят по време на революция през 40-те години на предишния век, само че Пекин упорства, че в един миг ще си върне острова, в случай че е нужно с потребление на мощ. Тайван има лична конституция, демократично определени водачи и към 300 000 дейни бойци във въоръжените си сили. Страната се признава от напълно малко страни, за сметка на Китай. Съединени американски щати нямат публични връзки с Тайпе, само че имат закон, с който подкрепят отбраната на острова.

Република Китай, постоянно наричана Тайван по името на едноименния остров, е отчасти призната държава в Източна Азия. Исторически ръководи цял Китай, само че след Китайската гражданска война правителството губи континенталната част от комунистите и се реалокира на Тайван през 1949 година Оттогава властта ѝ е лимитирана до островните групи Тайван, Пенху (Пескадорски острови), Кинмен и Матсу. В последвалите десетилетия Република Китай постоянно е наричана „ Тайван “, а от края на 1970-те години името „ Китай “ постоянно се отнася за Китайската Народна Република (КНР). Поради напън от КНР, в интернационалните организации Република Китай постоянно е наричана „ Китайско Тайпе “, по името на столицата ѝ – град Тайпе. Република Китай е една от основателките и непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. През 1971 година мястото ѝ е предадено на Китайската национална република. Към 2018 година Република Китай е приета от 18 страни членки на Организация на обединените нации, само че на процедура поддържа връзки с множеството страни по света посредством свои представителства. Днес Тайван е 22-рата най-голяма стопанска система в света и високотехнологичната ѝ индустрия играе основна роля в световната стопанска система.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР