Снимка: МониторЧетирите най-големи общини у нас са прибрали за последните

...
Снимка: МониторЧетирите най-големи общини у нас са прибрали за последните
Коментари Харесай

Странни данни за Варна! Бизнесът май не върви. Събрали са 30 пъти по-малко патентен данък от София и 2 пъти по-малко от Бургас и Пловдив

Снимка: Монитор

Четирите най-големи общини у нас са прибрали за последните три години близо 33 млн. лева от патентен налог. Най-много средства в общинската хазна са вкарали дребните търговци и занаятчии в София, следвани от Бургас, Пловдив и Варна, сочи информация на „ Монитор “.

``
реклама

От 2016 година до края на септември тази година в София са платени 28,9 млн. лева патенти. Размерът на налога се дефинира от Столичния общински съвет според от това в кой регион се прави дадената активност. Например фризьорките в топцентъра на града заплащат годишен данък 840 лева, а в покрайнините на столицата сумата е 258 лева Разликата в цените се следи и при другите разкрасителни действия – козметика, маникюр и педикюр. Часовникарите и стъкларите да вземем за пример заплащат закрепен налог без значение в коя част на града работят. В наредбата на общината е заложено най-голям налог на заплащат компаньонките и гадателите, надлежно по 6440 и 5600 лева годишно.

Събраните пари в другите огромни общини са в пъти по-малко от тези в столицата. В Бургас от 2016 година приходите от патентен налог са 1,8 млн. лева В другия морски град - Варна сумата е 777 хиляди лева, като най-вече пари са дали търговците на дребно с обекти до 100 кв.м - 325 хиляди лева Второто перо, от което общината във Варна събира най-вече пари са фризьорските и бръснарските услуги – 86,3 хиляди лева

В Пловдив са събрани над 1,4 млн. лева Най-големи суми през трите години също са платили търговците на дребно, чиито обекти са до 100 кв. метра. Така да вземем за пример през 2016 година за подобен вид търговия са платени патентни налози в размер на 217 хиляди лева Година по-късно търговията на дребно още веднъж държи връх по заплатен патентен налог – 198 хиляди лева Тенденцията се резервира и през първите 9 месеца на 2018 година, когато дребните търговци са броили на общинските данъчни 128,4 хиляди лева За разлика от тях търговци, които стопанисват и отдават чартърен разнообразни спортни игри, като примерно фитнеси, боулинг и кегелбан, както и билярд не са платили нито лев за патентни налози на община Пловдив. Най-малките суми са пристигнали от стрелбища – 75 лв. за 2016 година За същата година ателиетата за химическо почистване в Пловдив са платили едвам 220 лева патентен налог. През 2017 година фризьорските и бръснарски салони са броили над 35 хиляди лева, а през първите 9 месеца на тази година същият патентен налог е 25 300 лева Други 15 103 лв. патентен налог за 2018 година досега са платили шивачи, кожухари и плетачи. Майсторите, които ремонтират часовници, са броили за 2018 година на община Пловдив 1395 лв.. В дирекция „ Местни налози и такси ” няма регистрирани представителки на най-древната специалност които да дължат патентен налог.

Търговците на дребно в Стара Загора също са платили най-вече налози. В касата на града на липите са влезнали 744,4 хиляди лева, като 333 хиляди лева от тях са от дребните търговци.

Въпреки че Хасково е с съвсем четири пъти по-малко население от Пловдив от патентен налог там са събрани близо 700 хиляди лева, като включително влизат и проходите от таксиметровия транспорт.

Общините Велико Търново и Добрич са събрали близо по половин милион лв. от 2016 година

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР