снимка: Live.Varna.bgДърветата в Морската градина на Варна ще бъдат внимателно

...
снимка: Live.Varna.bgДърветата в Морската градина на Варна ще бъдат внимателно
Коментари Харесай

Модерен подход: Проверяват дърветата в Морската градина във Варна за болести и скрити дефекти с резистограф

снимка: Live.Varna.bg

Дърветата в Морската градина на Варна ще бъдат деликатно обследвани със специфична машина - резистограф. Чрез нея ще може да се открива действителното положение на едрогабаритната растителност в парка. Това оповестиха от пресцентъра на общината.

" Резистографът ще дава графични изображения на плътността на обследваното дърво и по този начин да се преценя вътрешното му положение - дали има съществуване на гъбични формирания и хралупи, има ли заплаха от прекършване, рухване. На база на тази информация експертите ще могат да преценяват доста по-точно дали на едно дърво следва да се извърши частична или цялостна резитба, по какъв начин да бъде укрепено или лекувано. С помощта на резистографа ще се прави картотекиране и следващ мониторинг на  растителността в Морската градина ", заяви Стоян Аргиров, шеф на общинското дружество „ Управление на планове и озеленяване “. Процедурата е задействана, следва да бъде определен снабдител. Тази година, след съвещания с ландшафтен проектант, в парка са засадени над 150 броя едроразмерна дървесна и над 1000 бр. храстова растителност.

Предприемат се и ограничения за екологично разчистване и косене в парка - общинското дружество ще купи два броя нови профилирани мотометачни машини, които ще се употребяват за автоматизирано почистване на алеите. Те са оборудвани с водни дюзи над четките за понижаване на фините прахови частици във въздуха. В ход е и социална поръчка за доставка на акумулаторна техника за коситба и резитба, за понижаване на разноските за консумативи и прекратяване използването на горива и масла.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР