Снимка: Канал 3Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) предложи на

...
Снимка: Канал 3Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) предложи на
Коментари Харесай

Лозан Панов поиска проверка за натиск от прокурори над съда

Снимка: " Канал 3 "

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) предложи на Прокурорската гилдия да изрази мнение по писмото до Апелативния профилиран углавен съд, изпратено от четирима прокурори, в което се предлага дело на съда да не бъде предоставяно на проверяваща комисия от Върховен касационен съд, написа OFFnews.bg.

``
реклама
" За такова предложение освен липсва правно съображение. То съставлява неприемлив опит за институционално влияние върху съда, нарушение на конституционно открития баланс на държавната власт и върховенството на закона, груба интервенция в правосъдната самостоятелност ", уточни Панов, представен от пресцентъра на Върховен касационен съд.

Той отбелязва, че задачата на писмото е опит да се осуети формирана по надлежния ред инспекция на АСНС. И добавя, че съгласно Висш съдебен съвет независимостта е съществена полезност на правосъдната власт, причина за върховенството на закона и гаранция за обективен развой, която би трябвало да се заслужи, отвоюва и охранява. По думите му това постанова произнасянето на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет по случая.

В края на ноември комисия от Върховен касационен съд изиска материалите по делото за изменение на мярката на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, с цел да извърши инспекция и да откри дали има нарушавания в организацията на работата на съда по съответния проблем.

Четирима прокурори желаеха от съда да не дава материалите за инспекция, с цел да се обезпечи независимо решение на делото.

Писмото беше подписано от и.ф.административен началник на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и.ф. административен началник на Апелативната спецпрокуратура Николай Найденов и двамата прокурори по делото Илиян Рангелов и Тихомир Стоев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР