Снимка: Фейсбук страница на Рени ГригороваСред най-запомнящите се нейни роли

...
Снимка: Фейсбук страница на Рени ГригороваСред най-запомнящите се нейни роли
Коментари Харесай

България загуби една от емблематичните си актриси

Снимка: Facebook страница на Рени Григорова

Сред най-запомнящите се нейни функции на трагичната сцена са в „ Мнимият болен “ от Молиер, „ Чайка “ от Антон Чехов, „ Две усмивки “ от Антон Чехов, „ Зикови “ от Максим Горки

Почина актрисата Нина Стамова, оставила безчет значими и ярки следи в историята на българския спектакъл и кино, оповестяват от Младежкия спектакъл.

Нина Стамова има ярки функции в театъра, малкия екран и в киното. Животът ѝ бе обвързван най-много с Театър „ 199 “ и с Младежкия спектакъл, пише dir.bg.

" С огорчение и голяма горест ви оповестяваме, че една изключителна актриса напусна този свят - именитата Нина Стамова, оставила безчет значими и ярки следи в историята на българския спектакъл и кино.



Актрисата беше значима част от историята и на нашия - Младежкия спектакъл, в който ще бъде запомнена с вълнуващите си функции, с фантазиите си, с вярата и топлотата, която носеше със себе си. Впечатляваща актриса и необикновен човек, който постоянно ще бъде част от фамилията на Младежки спектакъл " Николай Бинев ", написаха в формалната страница на театъра.

Тя е брачна половинка на починалия артист Илия Добрев, изиграл емблематичната роля на Васил Левски и майка на драматурга Яна Добрева.

" Животът е доста къс и часовете на денонощието в никакъв случай не са ми стигали. Трябва да се радваме повече на това, което ни е обещано - на слънцето, на деня, напразно в косите, на птицата на прозореца... Да усетим насладата от живота и съществуването ни. ", споделя в свое изявление актрисата.

Родена на 1 октомври 1935 година в Чирпан, само че още като е бебе фамилията заживява в Димитровград. През 1960-а приключва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Боян Дановски. В същата година дебютира на професионалната сцена като Мила в спектакъла „ В полите на Витоша “ Димитровградския спектакъл.

През годините играе в театрите в Димитровград, Варна и Пловдив, Театър на поезията и естрадата, Младежкия, „ 199 “, НДК, спектакъл „ Миниатюра “ и спектакъл „ Движение “.

Сред най-запомнящите се нейни функции на трагичната сцена са в „ Мнимият болен “ от Молиер, „ Чайка “ от Антон Чехов, „ Две усмивки “ от Антон Чехов, „ Зикови “ от Максим Горки.

Снимала се е и в киното – в „ Признание “ (1969), „ Няма нищо по-хубаво от неприятното време “ (1971), „ Покрив “ (1978), „ Талисман “ (1978), „ Дом за нашите деца “ (1986), „ Магия’82 “ (1988), „ Меги “ (1989) и „ Отвъд чертата “ (2003).

Поклонението ще се състои във вторник, 6 август, от 11 ч. в столичната черква " Св. София ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР