снимка БулфотоВисшите учебни заведения у нас не могат да съберат

...
снимка БулфотоВисшите учебни заведения у нас не могат да съберат
Коментари Харесай

Университетите пак закъсаха за студенти

снимка Булфото

Висшите образователни заведения у нас не могат да съберат студенти и да запълнят декларирания държавен план-прием, демонстрира инспекция на " Дума ". Те всеобщо не престават да набират кандидат-студенти в удължени акции и с спомагателни изпити. Незаетите места в доста университети стават на фона на удобства банкет поради пандемията и изключителното състояние, които доведоха до анулацията на съвсем всички изпити и потреблението единствено на оценката от матурите за вход. Не е ясно каква е точната численост на непопълнените места, защото множеството университети крият дефицита си. 

Почти всички столични вузове към момента набират първокурсници. Техническият университет има свободни места в специалности като електротехника, машиностроене, електроника, мехатроника, дисциплини на немски и френски езици. Документи се одобряват до 18 септември. Химикотехнологичният и металургичен университет припомня, че 15 от специалностите му са без такси за образование в опит да примами още студенти. УНСС разгласи спомагателен банкет единствено за платено образование, като последното класиране ще бъде оповестено на 23 септември. 

Ограничен брой незаети места са оповестени в Лесотехническия университет за специалности като Горско стопанство, Компютърни технологии в мебелната промишленост, Ландшафтна архитектура,  Алтернативен туризъм и други Допълнителна акция има даже в Медицинския университет в София за специалността " Фармация " по държавна поръчка, само че единствено за тези, които са положили сполучливо конкурсните изпити по биология и химия.

Засега от Софийския университет не са декларирали свободни места, само че предходната година през септември се оказа, че има потребност от още 800 първокурсници. 

Пловдивският университет има места в специалности в Биологическия факултет, във Физико-технологичния, Химическия, Филологическия и във Философо-историческия. В специалности като Български и китайски език и Български и новогръцки език се приема без такса. И Медицинският университет в Плевен удължи до 31 август периода за банкет на заявки за попълване на незаетите места за Медицина и Фармация.

Места има още в Югозападния университет в Благоевград, в Тракийския в Стара Загора, в Аграрния в Пловдив, в Русенския дружно с филиалите му в Разград, Силистра и Видин. 40 са незаетите бройки в Националния боен университет във Велико Търново и още 50 във факултета му в Шумен. 

Великотърновският университет е един от дребното, който разгласи какъв брой тъкмо са свободните му места - 100. Стопанската академия в Свищов пък се похвали, че е осъществила на 100% субсидирания  банкет на студенти - 464 бакалаври по държавна поръчка.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР