снимка БулфотоЦените на недвижимите имоти растат, както и интересът към

...
снимка БулфотоЦените на недвижимите имоти растат, както и интересът към
Коментари Харесай

НСИ: Цените на имотите скачат, но и интересът не намалява

снимка Булфото

Цените на недвижимите парцели порастват, както и ползата към тях.

Интересът към недвижимите парцели се резервира и с възобновяване на стопанската система от шока, провокиран от пандемията от ковид, цените стартират гладко да нарастват. Данните на Националния статистически институт (НСИ) демонстрират, че цените на жилищата в София са нарастнали с двуцифрен % на годишна база през първото тримесечие на тази година, съобщи БГНЕС.

Столицата е водач в страната по най-бързо повишаване на жилищните парцели с 11,6% на годишна база, като мощно порастват цените както на новите, по този начин и на старите жилища - надлежно 11,9% и 11,4%, демонстрират данните на националната статистика. Спрямо края на предходната година жилищата в София също регистрират устойчиво повишаване от 4,6%.

Причините за покачвания интерес могат да се търсят в две направления. От една страна пандемията от ковид докара до преорганизиране на работните процеси. Голяма част от фирмите дадоха опция на чиновниците си да работят от вкъщи като тази мярка наподобява, че ще се резервира във времето. Това докара и до смяна в търсенето. Ако преди по-често се търсиха жилища наоколо до работното място или с комфортна връзка, в този момент на напред във времето излизат желанието за раздалеченост от шума на градската среда и успокоение.

От друга страна през последните години лихвите по депозитите останаха трайно ниски. Според настоящата статистика на Българска национална банка (БНБ) през месец май 2021 година междинните лихвени проценти по депозитите с контрактуван матуритет в левове и евро са от по 0.09%. Обемът на новите срочни депозити в левове се намалява с 12.6% (29.9 млн. лева.) до 208.2 млн. лева Намалява и размерът им в евро с 30.2% (62.8 млн. лева.) до 145.2 млн. лева За това способства и фактът, че на пазара някои банки към този момент вкараха спомагателни такси за предпазване на спестяванията, което разумно води клиентите до предпочитание за вложение на средствата им за по-висока рентабилност. Що се отнася до вложение, българинът е традиционалист и избира инвестиции в недвижими парцели за приемане на въздържан приход от наем.

Тук също по този начин би трябвало да прибавим и комбинацията с трайно ниските лихвени равнища по отпусканите жилищни заеми. Според статистиката на Българска народна банка през май 2021 година междинният лихвен % по жилищните заеми в левове се резервира съвсем без смяна на равнище от 2.75%, а годишният лихвен % (ГПР) по тези заеми е 2.99%.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР