снимка БулфотоС осем пъти по-малко са парите, които българите, работещи

...
снимка БулфотоС осем пъти по-малко са парите, които българите, работещи
Коментари Харесай

Парите на българите зад граница са се стопили с осем пъти, но пак остават най-големия ни инвеститор

снимка Булфото

С осем пъти по-малко са парите, които българите, работещи зад граница са изпратили за харчене у нас тази година спрямо предходната. 

По данни на Българска народна банка през първите два месеца на 2021 година, емигрантските прехвърляния са едвам 24,8 млн. евро. За съпоставяне за същия интервал на предходната година преди коронавирусната нервност и карантините беше 8-кратно по-висока -  198,2 млн. евро. До коронавирус - рецесията българите зад граница изпращаха сред 80 млн. и 100 млн. евро месечно на фамилиите си в родината, написа.

Трябва да се има поради, че криптовалутите и системи като Револют, както и на обичайните компании за парични преводи като Уестърн Юниън и Мъниграм, които Българска народна банка няма по какъв начин да регистрира в статистиката си, се развиват непрестанно и са доста комфортни за емигрантите ни. В сумата, пресмятана от централната банка, липсват и големите суми, пренасяни в брой за близки и родственици, за другари и лихвари. Нашите зад граница обаче и освен това състояние, даже единствено по формалната банкова статистика, отново си остават максимален вложител в стопанската система на България.

Общо за 2020 година българските емигранти зад граница са изпратили 358,9 млн. евро. Това е над три пъти по-малко от предкризната 2019 година, когато Българска народна банка регистрира рекордните 1,2 милиарда евро на фона на бизнес вложения на стойност 630 млн. евро. За 10 година емигрантите са изпратили 8,85 млрд.евро единствено по банка у нас.

Водят нашите хора в Съединени американски щати, Испания, Германия – от всяка страна с по над 1 млрд.евро, следвани от диаспорите във Англия, Гърция и Италия с по над половин милиард евро. После се подреждат българите от Белгия, Австрия, Франция, Нидерландия, която затваря десетката. 11-и са нашите от ЮАР, 12-и от Канада, чак 13-и са най-активно гласуващите от Турция и най-после в групата с прехвърляния над 100 млн. евро за 10 година са емигрантите ни от Чехия.
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР