Снимка БулфотоПрокуратурата съобщи новина за бивш депутат, който често е

...
Снимка БулфотоПрокуратурата съобщи новина за бивш депутат, който често е
Коментари Харесай

Прокуратурата: Разпитахме Бившия депутат Делян Пеевски за санкциите по закона ”Магнитски”

Снимка Булфото

Прокуратурата заяви вест за някогашен народен представител, който постоянно е във фокуса на политическите събития у нас. Бившият народен представител Делян Пеевски е разпитан за глобите по закона ”Магнитски ”. Това оповестиха от Прокуратурата като означават, че във Върховната касационна прокуратура са формирани шест преписки и са стартирани персонални инспекции от прокурори.

Отправено е и питане до Департамента по правораздаването на Съединени американски щати за информация на база, на която са учредени глобите за българите. Главният прокурор е изискал от Национална агенция за приходите откриване на данъчна и осигурителна информация във връзка с лицата. До момента не са снети показания единствено от Васил Божков, защото той се укрива в страна отвън Европейски Съюз.

Вижте цялото известие на Прокуратурата:

Поради високия публичен интерес и за оптималната бистрота Прокуратурата на Република България осведоми за подхванатите дейности според нейните пълномощия по отношение на формалното обявяване за наложени наказания на български жители и свързани с тях търговски сдружения от Службата за надзор на задграничните активи към Министерството на финансите на Съединени американски щати и Държавния департамент на Съединени американски щати.

Във Върховната касационна прокуратура (ВКП) са формирани шест преписки, по които на съображение член 145, алинея 1, т. 2 от Закон за съдебната власт са стартирани персонални инспекции от прокурори от отдел 01 " Специализиран " при ВКП, с оглед събиране на данни за вероятно осъществени закононарушения по глава осма, раздел четвърти от особената част на Наказателния кодекс.

В тази връзка е изпратено питане посредством Министерството на правораздаването до Департамента на правораздаването на Съединени американски щати за даване на информацията, на която са учредени констатациите на способените органи на Съединени американски щати във връзка с глобените лица.

От ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, Национална агенция за приходите, Агенция по вписванията и други държавни органи, в това число Народно заседание, Министерски съвет, Министерство на правораздаването, Министерство на стопанската система, Държавен фонд " Земеделие " е изискана цялата налична информация. Главният прокурор на Република България е изискал от органите на Национална агенция за приходите откриване на данъчна и осигурителна информация във връзка с лицата.

От Ал. Манолев, П. Харалампиев, Кр. Томов, Д. Пеевски и И. Желязков и други лица са снети пояснения. До момента от В. Божков не са снети пояснения, защото той се укрива в страна отвън Европейския съюз.

Материалите от осъществените инспекции във ВКП във връзка с П. Харалампиев и Кр. Томов са изпратени по подготвеност на Специализираната прокуратура с оглед преценка за присъединението им към водено там досъдебно произвеждане. С разпореждане на прокурор същите към този момент са обединени и са част от доказателствената цялост по делото.

След разбор на новопостъпилите материали Специализираната прокуратура е привлякла към наказателна отговорност Харалампиев и Томов за закононарушения по работа, осъществени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно състояние в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ). Установено е, че данни от предмета на инспекцията във ВКП съответстват с наличните данни по дело на Специализираната прокуратура, по което през септември 2020 година е импортиран обвинителен акт по отношение на Харалампиев и Томов и други две лица.

По отношение на В. Божков е открито, че в Специализирана прокуратура се водят няколко следствия, чийто предмет съответствува с формираната във ВКП инспекция.

По отношение на Ал. Манолев материалите от инспекцията са изпратени на Софийска градска прокуратура (СГП).

По отношение на останалите двама - Пеевски и Желязков, инспекциите във ВКП не престават, защото е получена единствено част от изисканата информация.

След приключването на всички инспекции събраните материали ще бъдат изпратени на способените прокуратури за осъществяване на преценка по отношение на съществуването на задоволително данни за осъществени закононарушения от общ темперамент, за което българските жители ще бъдат осведомени, допълват от Прокуратурата, написа frognews.bg.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР