Снимка БулфотоПродължават клиничните прегледи на животните от съседните населени места

...
Снимка БулфотоПродължават клиничните прегледи на животните от съседните населени места
Коментари Харесай

Порожанов: Продължават прегледите на животни извън надзорната зона

Снимка Булфото

Продължават клиничните прегледи на животните от прилежащите обитаеми места на надзорната зона ". Това сподели министърът на земеделието Румен Порожанов по време на чуването си в Народното събрание за чумата по дребните преживни животни, заяви Нова тв.

„ Заболяването се предизвиква от вирус, който визира овцете и козите, само че не е рисков за хората. Източник на зараза са болните животни. Предаването на заболяването става с пряк контакт сред заболели и здрави животни, както и със инфектирани с вируса фуражи, съоръжение, транспортни средства. Наличие на болестта в избрана територия внезапно лимитира опцията за търговия с животни, както и с търговия с продукция. От изключителна значимост е прецизно да се съблюдават всички наложени ограничения и да се извършват ограниченията “, изясни Порожанов.

Министърът разясни, че през днешния ден задачата на Европейска комисия завършва своята работа по наблюдението на ограниченията, които подхваща България.

" Към момента в село Шарково имаме едно стадо, което не е евтаназирано и още две по-малки в същото село. За град Болярово през вчерашния ден създадохме няколко съвета. Направихме регионален съвет. В Болярово самата плантация от към 200 и няколко овце е изолирана. Няма никакъв достъп до останалите стада в село Шарково и заради това, че няма клинични признаци на животните сега - се разбрахме със притежателите, че ще вземем втори проби под доста непоколебим карантинен надзор, с цел да се види дали има заболяване. Днес се направи всичко да на бъдат позволени да се вземат тези втори проби. ", сподели Порожанов.

Той разясни, че ръководещите са обезпокоени от обстановката, тъй като има няколко стада, които не са евтаназирани. " Едното е на вуйна Дора. Там няма открит положителен резултат ", сподели той и добави, че стадото обаче е в село Воден, където има позитивни резултати за чума.

По отношение на компенсациите той разясни, че към този момент във Воден и Кости те към този момент са изплатени. " Днес се изплащат в кметствата на Крайново и Странджа. В понеделник на всички скотовъди от Шарково, чиито стада са унищожени, ще бъдат изплатени компенсациите ", съобщи Порожанов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР