Снимка БулфотоПрез тази година за пръв път средната брутна учителска

...
Снимка БулфотоПрез тази година за пръв път средната брутна учителска
Коментари Харесай

Милена Дамянова: Очаква се през 2021 г. учителската заплата да е 1750 лв.

Снимка Булфото

През тази година за пръв път междинната брутна учителска заплата изпреварва междинната за страната като има райони, в които доближава 1500 лв., а през 2021 година се чака тя да бъде близо 1750 лв.. Това разгласи в декларация от парламентарната естрада от името на ГЕРБ Милена Дамянова, ръководител на комисията по обучение, съобщи vevesti.bg .

„ Подобен растеж е невиждан за държавния бюджет. Възнаграждението обаче е единствено една от ограниченията, които подхващаме за поддръжка на учителите в България. От 2009-а година влагаме над 65 милиона лв. за подготовка. От 2019-а година започва нова национална стратегия „ Мотивирани учители “ с общ бюджет 1 милион и 700 хиляди лв. “, сподели Дамянова.

На 5 октомври означаваме Международния ден на учителя.

По-долу четете цялостния текст на декларацията на ГЕРБ:

Утре, на 5 октомври, честваме Международния ден на учителя. На хората, които са ни научили освен на познания и умения, само че и да отстояваме себе си; на хората, които през днешния ден учат децата ни, можем да кажем огромно „ Благодаря! “.

„ Препоръки, засягащи статуса на учителя “ –  по този начин е наименуван документът през 1966 година, който се подписва в Париж и по този начин се поставя началото на Международния ден на учителя. Ден, който през днешния ден се отбелязва в над 100 страни.

Статусът на учителя е в основата на нашата управническа политика.  Защото резултатът от пренебрежението към него и към системата на образованието в годините на прехода, слагането му на дъното на обществената стълбица, и то по време на червени държавни управления, го виждаме в този момент. И го плащаме в този момент.

Ето за какво ГЕРБ избра в основата на измененията, които декларирахме и пазиме, издигането на статуса на учителите.  За нас от основно значение е по-високото им заплащане дружно с непрекъснато повишение на тяхната подготовка. Решението за двойното нарастване на заплатите до края на сегашния мандат не е ненадейно решение, а част от поредната политика на ГЕРБ през годините за качествено обучение, стимулирани учители и превъзмогване на неграмотността. Винаги сме работили с ясното схващане, че без грамотни хора не може да има икономическа непоклатимост и вероятност.

През 2019 година за първи път междинната брутна учителска работна заплата изпреварва междинната за страната, като има райони, в които доближава 1500 лв.. През 2021 година тя ще е близо 1750 лв..

Ръстът на минималната работна заплата за “учител ”  по разпоредба за интервала 2009 – 2019 (за 2014 година по време на държавното управление „ Орешарски ” не са планувани средства за нарастване на заплатите в държавния бюджет) е 104 %.

За двойното нарастване на възнагражденията са планувани в допълнение 1,380 милиарда лв. в границите на 4-годишния мандат. Подобен растеж е невиждан за държавния бюджет.

За 2020 година с бюджетната прогноза са разчетени в допълнение 360 млн. лева за нарастване на заплатите на педагогическите експерти.

Възнаграждението обаче е единствено една от ограниченията, които подхващаме за поддръжка на учителите в България. От 2009 година влагаме над 65 млн. лв. за подготовка.  От 2019 година започва нова Национална стратегия „ Мотивирани учители “ с общ бюджет от 1, 7 млн. лева Със средства по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “ през 2018 година започва осъществяването на план „ Квалификация на педагогическите експерти “ с общ бюджет 19,9 млн. лева

Колеги, зная че множеството данни в една декларация тежат, само че това не са просто цифри. Важно е, когато споделяме каква е нашата философия и тактика за отбрана и развиване на учителската специалност, да подсещаме крайната ни цел. Важно е и пътят, по който вървим, да не се затрупва от провокациите на всекидневието.

Ето за какво ще подчертая, че към този момент разширихме опциите за финансиране на разноски за превоз и за наем на учителите при преподаване в друго обитаемо място. Регламентирахме възобновяване на разноски при пътешестване с персонален автомобил.Чрез въвеждането на безплатните занимални от 1. до 4. клас открихме над 8000 работни места за възпитатели.  Още при започване на първия ни мандат през 2009 година въведохме системата за кариерно израстване на учителите.

Уважаеми народни представители,

Това е единствено началото, основата на политиката на партия ГЕРБ за обучение, подчинено на традициите, и такова на бъдещето, в което ще живеят децата. Ако не вършим тези промени, в случай че не се борим интензивно за всяка смяна, няма да успеем да преодолеем провокациите, които са насъбрани в годините. В противоположен случай България ще стои в отчетите на Европейски Съюз с рекомендация, че  „ потребността от по-добра подготовка на преподавателите за справяне с провокациите в класните стаи е огромна “.

Категорично мога да заявя, че превъзмогването на провокациите в образованието става единствено с съответни решения, с поредни стъпки и финансиране. Имаме тези три фактора. Имаме и механизмите за тяхното осъществяване.

Осигуряването и отбраната на обществения и професионалния статус на учителя е първостепенна задача, тъй като това е методът той да бъде водачът в новата класна стая. Лидерът, който знае пътя към правилния отговор и може да насочи децата към него; водачът, който е изцяло свободен и професионално виновен в своята работа;  лидерът, който има задоволително време да твори, изследва и работи с децата, а не с чиновниците; водачът, който има родителите за партньори; водачът, който е държавната гаранция, че образованието, и то качественото обучение, е налично за всеки.

Защото огромната задача е да имаме образовани и съответни на времето си генерации, а това без преподавател не може да се получи. Необходимо е дружно да работим за това, с цел да можем да реализираме образованието, което ще ни подсигурява страната, която желаеме – страна на сигурност, на мира и икономическа непоклатимост.

Честит празник, уважаеми учители! Поклон пред труда Ви!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР