Снимка БулфотоПовече от половината ни висшисти не работят по специалността

...
Снимка БулфотоПовече от половината ни висшисти не работят по специалността
Коментари Харесай

Предложение: Без държавен прием в специалностите, в които има излишък от кадри

Снимка Булфото

Повече от половината ни висшисти не работят по специалността си . Вместо това заемат позиции, за които даже не се изисква тапия от университет, сочат данни на бизнеса, представени от NOVA.

 
Според прогнозата близо половината от кандидатстващите тази година зрелостници ще запишат компетентност, която в бъдеще няма да е потребна за пазара на труда поради пренасищане от фрагменти. Вместо това остра потребност ще има от математици, инженери и експерти в металургията. За да не се стига до разминаване сред търсене и предложение, работодателите упорстват за фрапантно редуциране с минимум 1/3 на местата в неприоритетните посоки.
 
Бизнесът упорства страната да заплаща единствено за образованието на студенти, които ще са нужни на промишлеността. „ Тези младежи, които желаят да учат други науки, дисциплини и специалности, за които няма реализация на пазара на труда, би следвало да си заплащат сами висшето обучение ”, съобщи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Приемът се преструктурира в интерес на бизнеса, настояват от просветното ведомство, само че това отнемало време. „ 60% близо сме понижили държавно финансирания банкет в направление " администрация и ръководство ", над 50% в направление " стопанска система ", изяснява министър Красимир Вълчев.
 
Университетите усилват местата в предпочитаните специалности. Модата обаче била друга. „ Има едно царящо мнение, че инженерите и машиностроителите вървят със сини престилки, омазани до уши с масло и грес, това изобщо не е правилно. Но въпреки всичко в мислите на кандидат-студентите това нещо витае ”, споделя ректорът на ТУ-София проф. Георги Михов.
 
И още една концепция на работодателите - страната да покрива напълно образованието на студента, в случай че той подсигурява, че след довеждане докрай ще остане да работи у нас. Твърде последна мярка, считат студентите. По данни на бизнеса от началото на прехода хазната е дала близо 25 милиарда за образование на висшисти, които сега работят зад граница.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР