Снимка БулфотоКъм юли средната брутна работна заплата на професионалистите по

...
Снимка БулфотоКъм юли средната брутна работна заплата на професионалистите по
Коментари Харесай

Средната заплата за медсестра била 1253 лв., не по-малко

Снимка Булфото

Към юли междинната брутна работна заплата на експертите по здравни грижи в държавните лечебни заведения е сред 1100 и 1500 лв., като междинната брутна работна заплата за страната към второто тримесечие е 1253 лева Това заяви здравният министър Кирил Ананиев, откакто от Българска социалистическа партия настояха да изясни дали в действителност парите за нарастване на заплатите на сестрите са били понижени от 50 милиона на 6 милиона лв..

" Сумата, която е била планувана за заплати е 86 млн. лева, от които 36 млн.лв. се обезпечават през бюджета на Министерството на здравеопазването и те са за отдалечени лечебни заведения, за белодробните лечебни заведения, за психиатричните лечебни заведения и за незабавна помощ ", изясни Ананиев, представен от Българска телеграфна агенция.

 
Останалите средства били от запаса на НЗОК.

Ананиев отсече, че в никакъв случай не е ставало въпрос за разпределяне на суми в размер на два пъти по 50 млн. лева и един път на 30 млн. лева

" Дали парите са дадени от държавния бюджет или от бюджета на касата, това са обществени средства, акцентира още министърът и добави, че са дадени целево за болнична помощ и отиват и за заплати на личния състав. " Винаги, когато сме желали да помогнем - и аз, и министър председателят, и държавното управление, постоянно сме се стремели това да бъде законосъобразно и в никакъв случай не сме си разрешавали да вършим крачки, разнообразни от спазването на закона ", добави той.

" Ако ние бяхме дали всички 50 млн. лева, които гласоподава държавното управление на Министерство на здравеопазването, ние щяхме да отидем на свръхнива на надфинансиране ", сподели още Ананиев.

" Когато излезе първото разпореждане на Министерски съвет - за 30 млн. лева, тогава държавното управление реши, че би трябвало да направи втора крачка, с цел да се успокоят медицинските сестри. Когато се вземат решения от през днешния ден за на следващия ден, постоянно се поставя някаква опция, каквато разрешава бюджетът и преценихме с Министерството на финансите, че границата, която можем да си позволим, е до 50 млн. лева Анализите демонстрираха, че можем да предоставим единствено 6 млн. лева ", изясни още той.

До два дни лечебните заведения би трябвало да дават на Министерство на здравеопазването информация за нарастването на заплатите на личния състав. От идващия месец ежемесечно на интернет страницата на Министерство на здравеопазването ще се разгласяват данни за равнищата на междинните съществени и брутни работни заплати във всяка държавна болница.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР