Снимка: БулфотоЕдин месец срок за напускане получиха фирми, свързани с

...
Снимка: БулфотоЕдин месец срок за напускане получиха фирми, свързани с
Коментари Харесай

САЩ към фирми от Турски поток: Имате едномесечен срок да напуснете!

Снимка: Булфото

Един месец период за овакантяване получиха компании, свързани с " Турски поток " и " Северен поток 2 " от Държавния департамент на Съединени американски щати. Предупреждението важи както за непосредствените строители на газопроводите и техните продължения, по този начин и за предоставящите разнообразни услуги на притежателите на кораби и уреди. След този период те подлежат на американски наказателни ограничения. 

Съединени американски щати ясно декларират от месеци насам, че държавното управление на Бойко Борисов строи не " Балкански поток ", а точно продължение на съветския " Турски поток ", в което влага над 2 милиарда лева пари на българските данъкоплатци, написа " Дневник ".

Сега Вашингтон още веднъж коментира обсега на Закона за отбрана енергийната сигурност на Европа (PEESA) и от известието се вижда, че към този момент става дума и за - само че не само за - действия като монтиране на в допълнение съоръжение и рационализация на корабите за " Турски поток " и " Северен поток 2 ", както и за даването на финансиране за такива работи.

От 20 октомври да тече 30-дневен период за така наречен добросъвестно преустановяване на сходна активност от тези компании, което ще ги освободи и от опасността от наказания.

Новият обсег на PEESA не визира услуги за сигурността на корабите и на екипажите им, както и поддръжката им за отбягване на повреди с екощети. Това важи и за продълженията на двата газопровода.

" Държавният департамент и Министерството на финансите на Съединени американски щати ще употребяват цялостния набор от компетенции за наказания, с цел да прекратят строителството на тези газопроводи " и техните вероятни продължения, се споделя в известието.

Новите ограничения частично подхождат и на препоръчаният от конгресмени проектозакон " За уточняване на закона за отбрана на енергийната сигурност на Европа " (PEESCA), който сега се разисква в Народното събрание на Съединени американски щати. В него се приказва за санкциониране на тези, които оказват помощ за " модернизиране и разполагане на заваръчно съоръжение, трансформация и дооборудване на морски съдове и съединяването им в тандеми ".

" Продължаваме да призоваваме Русия да приключи използването на енергийните си запаси за изнудване. Русия употребява тези експортни тръбопроводи за основаване на национални и районни зависимости от съветските енергийни доставки, като използва тези зависимости за разширение на своето политическо икономическо и военно въздействие, намаляване на европейската сигурност и подкопаване на американската национална сигурност и външнополитически ползи. Тези тръбопроводи понижават енергийното многообразие в Европа и заради това отслабват европейската енергийна сигурност ", написа в известието.

Във влезлият в действие на 20 декември 2019 година закон PEESA има категорично условие Конгресът да получава от държавния секретар на Съединени американски щати отчет на всеки 90 дни, в който да се посочат съответно кои кораби и компании се занимават с двата газопровода " или който и да е план, който е тяхно продължение ".

Когато държавният секретар уточни чужденец или задгранични компания като извършител, президентът на Съединени американски щати получава според закона право да блокира техни благосъстоятелност и присъединяване в благосъстоятелност в Съединени американски щати или такива, които се управляват от американски жител, където и да живее по света. Санкционираните нямат право да влизат в Съединени американски щати (и им се лишава издадената виза), да бъдат допускани или амнистирани от управляващите или да получават каквито и да е услуги по имиграционния закон.

В същото време PEESA разрешава на президента да отстрани глобите, " в случай че е в името на националните ползи на Съединени американски щати " и Конгресът бъде в детайли осведомен за претекстовете му да вземе такова решение. Понеже законът не изброява учредения и стандарти за използването на тези пълномощия от президента, то и жителят на Белия дом има необятен набор от аргументи, на които да се позове.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР