Снимка: БулфотоДържавната помощ от 200 милиона лева за отпускането на

...
Снимка: БулфотоДържавната помощ от 200 милиона лева за отпускането на
Коментари Харесай

Държавната помощ за безлихвени кредити ще отиде и за премии на търговските банки

Снимка: Булфото

Държавната помощ от 200 милиона лв. за отпущането на безлихвени заеми на лишени от приходите си заради пандемията български жители ще отиде освен за тях, а и за изплащането на награди на комерсиалните банки, които ще отпускат заемите.

Това излиза наяве от оповестеното вчера Решение №257 на Министерския съвет от 14.04.2020 година за одобряването на стратегия за гарантиране на безлихвени заеми в отбрана на хора, лишени от опция да оказват помощ труд заради пандемията от Covid-19 и за възлагане осъществяването ѝ на " Българска банка за развиване " АД, написа offnews.bg.

С него страната усилва капитала на банката с цитираната сума, която обезпечава заемите.

Наред с изискванията за отпущането им на хората (работещи или работили по трудов контракт и/или самоосигуряващи се), написа:

" Изпълнението на Програмата е финансово обезпечено с 200 млн. лв., включващи дължимите на комерсиалните банки награди за съуправление на Програмата и избрани разноски за събиране. "

Какъв ще е размерът на наградите не се прецизира. По този въпрос е маркирано следното: " Българска банка за развиване заплаща на комерсиалните банки награда за съуправление на Програмата, която се дефинира в сключваните с банките финансови съглашения ", с други думи размерите ще бъдат споделени единствено сред съответните две страни - ББР и банката.

Кои ще са комерсиалните банки, които ще отпускат такива заеми ББР разгласи, че ще оповести след 15 април. Към днешна дата това не се е случило.

Кредитите

Имат право на такива:

- хора на  трудов контракт , които заради пандемията/извънредното състояние са пуснати в неплатен отпуск, в случай че са били на дадената работа в последните 6 месеца, преди този момент да се случи; не получават други трудови възнаграждения; отработили са най-малко пет дни през март (изв. състояние бе въведено на 13.03.), в случай че това е месецът, от който са пуснати в неплатен отпуск;

самоосигуряващи се , които са прекъснали активността си заради пандемията/извънредното състояние и/или търпяг най-малко 20% спад в приходите си за първото тримесечие на 2020 година съпоставено с първото на 2019 г.; които не получават заплащане по други правни отношения.

За всички тях би трябвало да са платени осигуровките и да се подсигурява, че индивидът ще се върне на същата работа след неплатения отпуск.

ББР поема гаранционен ангажимент във връзка с главниците по заемите, като човек има право да заеме до 4500 лв. посредством контракт за заем с една комерсиална банка.

Редовният лихвен % по заемите е 0.

Във връзка с обслужването на заемите не се дължат такси комисиони и неустойки.

Хората не обезпечават обезпечения, като изискване за отпущането на заемите.

Кредитите би трябвало да се върнат до 5 години, с гратисен интервал от 6 до 24 месеца. При предварително погасяване не се дължи такса/комисиона.

За заем може да се кандидатства до 31.12.2020 година

Кредитите се дават от комерсиалните банки с техен запас,  ББР обезпечава единствено обезпечението по тях. Търговските банки имат право да получат от ББР неиздължената сума по даден заем, в случай че той е е разгласен за дължим, получателят му не е почнал да погасява в в допълнение дадения му от банката едномесечен период за непринудено осъществяване и вземането е прието с влезнала в действие заповед за осъществяване.

ББР възвръща разноски по събиране на станалите изискуеми в целокупност вземания по заеми, включващи разноски платими към съдилищата във връзка със заповедните производства, такси платими на правосъдни реализатори за формиране и водене на изпълнително дело  за не повече от 10% от размера  на всяко утвърдено финансиране или за не повече от 10% от утвърждения гаранционен предел на всяка комерсиална банка. 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници! Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите. Преценете дали материала търси сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Запомнете: Има неистини, има проклети неистини, само че има и статистика!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР