Снимка БулфотоБивш социален министър направи важно уточнение за добавките от

...
Снимка БулфотоБивш социален министър направи важно уточнение за добавките от
Коментари Харесай

Нейков: 50-те лева към пенсиите нямат общо с пенсионното осигуряване, това е класическо социално подпомагане

Снимка Булфото

Бивш обществен министър направи значимо конкретизиране за добавките от 50 лв. към пенсиите по време на пандемията от ковид.  " Проблемът с осъвременяването на пенсиите е от над 10 години, само че в този момент заговорихме за него поради въпроса - какво да вършим с 50-те лв. към пенсиите. Тези 50 лв. нямат нищо общо с пенсионното обезпечаване, това е класическо обществено подкрепяне. В ръководството имаше доста хора, които не правеха тази разлика. Затова сме в обстановка, в която не можеш да дадеш заден ход, тъй като ще станеш неприятен ". Това съобщи Иван Нейков, шеф на Балканския институт за обществена политика и някогашен обществен министър.

Той уточни, че има проблем, който би трябвало да бъде решен в системата на общественото обезпечаване - по какъв начин да премахнем тази водеща до неправда разлика сред остарели и нови пенсии.

" Въпросът е по какъв начин ще го създадем. Експертите са раздвоени. Единият вид е да се стъпи върху базата на осъвременяване, обвързвано с увеличение на осигурителния приход през годините. Другото предложение е да стане въз основа на увеличение на тежестта на всяка година застрахователен стаж във формулата, по която се пресмятат пенсиите. И двата разновидността са вероятни. Има обаче едно натежаване към втория вид, защото този метод е по-лесен за ръководство. Но при него пенсиите - най-ниската и най-високата, още веднъж ще се отдалечат. Затова първият вид е по-справедлив. Хората не ги интересуват формулите, би трябвало да им бъде обяснено, че осъвременяването ще поправя единствено част от пенсиите ", добави Нейков в предаването " 12+3 " по БНР.

Той акцентира, че " горещият картоф " попада в ръцете на новия парламент и на новото държавно управление, пише .

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР