Снимка БулфотоБългария изостава в сравнение с останалите страни от ЕС

...
Снимка БулфотоБългария изостава в сравнение с останалите страни от ЕС
Коментари Харесай

Отново изоставаме в ЕС, този път заради правилата за тютюнопушене

Снимка Булфото

България изостава спрямо останалите страни от Европейски Съюз във връзка с рестрикциите, които лимитират тютюнопушенето. За разлика от Европа, в България към момента всеобщо виждаме реклами на цигари, които пропагандират търговията с тютюневи произведения. В това отношение Министерството на здравеопазването към момента има пасивна политика и има още какво да се желае в тази посока, заяви ръководителят на Сдружение „ България без пушек “ доктор Маша Гавраилова във връзка днешния Световен ден без тютюнопушене. Ако не се вземат незабавни ограничения, 31 май ще остане единствено една пожелателна дата в годината, добави Гаврилова, заяви trafficnews.bg .

``
реклама

Министерството на здравеопазването ще обръща повече внимание на бездимните цигари в акцията си през тази година, тъй като към момента все още няма точни данни дали тези цигари са нездравословни, написа БГНЕС. С акцията против тютюнопушенето ще се изследват и пушачите на бездимни цигари, с цел да има по-ясна визия за положението им, допълниха от Министерство на здравеопазването. Според ръководителя на Световната здравна организация за България - доктор Скендер Сила новите тютюневи произведения са толкоз рискови, колкото и обичайните. Всяка година те убиват над 17 хиляди души в България, а повече от два милиона българи не престават да пушат, добави Сила.

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене по самодейност на Световната здравна организация.

Денят се организира по целия свят, акцентират се рисковете за здравето, свързани с използването на тютюн и се моли за ефикасна политика, която да понижи равнищата на ползване.

Световната здравна организация празнува Световния ден без тютюн от 1988 година Тютюнопушенето е един от главните рискови фактори за пораждане на редица обществено значими болести като сърдечносъдовите, онкологичните, белодробните. По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива към 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са разследване на директната приложимост на цигарени произведения, а останалите - на по този начин нареченото „ пасивно пушене ”. Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че съдържат над 4000 химични субстанции. От тях най-малко 250 са избрани като рискови, а 50 като причиняващи рак. Поради тези аргументи Световната здравна организация и Европейската комисия водят политика за ограничение на нездравословния табиет във всички страни. В благозвучие с тези хрумвания през 2012 година България вкара възбрана за тютюнопушене на публични места. СЗО прикани всички страни да обмислят още по-строги ограничения за битка с порока. Те включват ограничение на сцените с тютюнопушене във филмите за подрастващи, въвеждане на антиреклами за нездравословния табиет преди прожектирането им и др.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР