Снимка БулфотоБългария е изправена през 2020 г. пред най-сериозното свиване

...
Снимка БулфотоБългария е изправена през 2020 г. пред най-сериозното свиване
Коментари Харесай

ОИСР: За България се задава най-тежката криза от Жан Виденов насам

Снимка Булфото

България е изправена през 2020 година пред най-сериозното стесняване на стопанската система от края на 90-те години. Ако епидемията от ковид бъде завършена в края на лятото, свиването ще е 7.1% и това е позитивният сюжет. В случай че до няколко седмици това не се случи и наесен има втора вълна от болестта, стопанската система ще потъне с 8% през тази и с още 0.3% през идната година, съобщи " Дневник " .

Безработицата ще се удвои по отношение на края на 2019 година до 8%, а " бързо възобновяване не наподобява евентуално поради продължаващите ограничения за обществено разграничаване, незадоволително предпазените от рецесията семейства, непрекъснатата неустановеност и слабото търсене на български артикули и услуги в чужбина, изключително в Европа ".

И при двата разновидността - една или две талази на пандемията - възобновяване на българската стопанска система до равнището от края на 2019 година няма да завърши следващата година. При втора вълна излизането от рецесията може да отнеме години наред.

Това се споделя в публикувана на 10 юни прогноза за България на Организацията за икономическо съдействие и развиване. Организацията за икономическо сътрудничество и раз е представяна постоянно като клуб на най-развитите и перспективни стопански системи и българското държавно управление се стреми към участие в него, подкрепяно намерено от Съединени американски щати.

Организацията предлага усилване на обществените помощи на страната в миг, когато при предстоящ сериозен бюджетен недостиг тази седмица държавното управление вложи десетки милиони левове в помощ на Първа капиталова банка, като усилва капитала на ББР от към този момент отпуснатите 700 млн. лева Иначе тази банка е основана да оказва помощ на междинния бизнес в страната.

Ето основни моменти от отчета за България:

- Макроикономическите политики в отговор от българското държавно управление на пандемията са по-малко решителни в съпоставяне с доста страни от Европейски Съюз, споделят още от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Основната причина са слабите фискални дейности, както и рестриктивните мерки на валутния ръб. Бюджетните антикризисни ограничения се равняват едвам на 1.3% от Брутният вътрешен продукт.

- Още подкрепяне на компании и семейства е наложително, изключително в случай че се появи втора вълна на болестта. " Ниското равнище на обществения дълг дава фискално пространство за по-мащабен отговор на рецесията.

- Разходите за опазване на здравето са ниски и трябват още средства там поради релативно дребното запаси и за подготовка за евентуална втора вълна на пандемията. Има кревати в интензивните отделения, само че не доближават медицински личен състав и персонални лекари.

- Приоритетно би трябвало да е разширението помощите за безработица и целенасочена обществена поддръжка, както и воденето на дейна политика в поддръжка пазара на труда, тъй като сега обсегът им е дребен.

- Нужно е засилване поддръжката за ликвидност на фирмите с цел отбягване банкрут, както и помощ за възобновяване на бизнеса.

Според оптимистичния сюжет за България частното ползване за 2020 година ще е -6.5%, откакто предходната година регистрира покачване от 5.8%. Това трансформира държавното управление в още по-голям фактор за придвижването на стопанската система и прогнозата е, че растежът на държавното ползване ще се забави до 4.5% (приблизително до равнището от 2017 г.)

При внезапно свито външно търсне износът на български артикули и услуги ще намалее тази година с 6.3% Така на бизнеса и страната остава главно да разчита на вътрешно ползване. Но то като цяло ще се свие с 5.6% (след растеж от 3.8% предходната година) и ще стартира да пораства с под 2% следващата година. Тук е и обяснението за предстоящото стесняване с 3% на вноса на артикули и услуги в България през 2020 година

Юнският отчет на организацията за последствията от COVID-19 е пъстър с тревожни предизвестия:

- международната стопанска система ще отчете най-големия срив в спокойно време от 100 години насам

- рецесията ще е 6% от международния Брутният вътрешен продукт, а следващата година ще има напредък 5.2% - бързо възобновяване, само че при изискване че не се повтори вълната от коронавируса; това значи, че за завръщане към равнището от 2019 година може да има вяра чак за 2022 година

- неприятният сюжет със загуба на надзор над пандемията планува стесняване на световната стопанска система със 7.6% и напредък от 2.8% през 2021 година

- САЩ - най-голямата стопанска система в света ще се свие тази година със 7.4%, а растежът ѝ следващата година ще е 4.1%; при неприятен сюжет рецесията ще е 8.5%, а следващата година ще се означи напредък единствено 1.9%.

- еврозоната се е отправила към криза от 9.1% през 2020 година и напредък 6.5% през 2021 г.; при изпускане контрола над епидемията свиването ще е 11.5% и растеж 3.5% следващата година

- Великобритания, която към този момент не е член на Европейски Съюз и към момента договаря връзките си, откакто на 1 януари напусне единния пазар, ще се свие тази година с 11.5%, последвано от бърз " отскок " от 9% догодина; само че при неприятен сюжет данните са за криза 14% в този момент и растеж 5% през 2021 година

Организацията за икономическо сътрудничество и раз обръща внимание на прекомерно дребния дял от Брутният вътрешен продукт на антикризисните ограничения спрямо това, което вършат други страни в Европейски Съюз. От изчислението са изключени помощите за българите в пенсионна възраст

" До края на 2021 година загубата на приходи ще надвиши тази от всяка друга криза през последните 100 години (като не броим времената на война) с мрачни последствия за хора, компании и държавни управления ", споделя Лоурънс Буун, която е основен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

В увода на юнския отчет Буун прикани държавните управления да не странят от разноски, финансирани и с взимане на заеми, в случай че би трябвало, в поддръжка на вложенията и работещите с ниски приходи. Мерките, които ще се вземат, ще оформят икономическите и публичните вероятности до 2030 година, споделя организацията.

" Докато безработицата е висока, инфлацията е ниска, а икономическата активност е потисната, ще бъде неотложно и задоволително воденето на парична политика на по-високи разноски и трупане на обществен дълг ", изяснява още Буун. Не му е в този момент времето да се раздухват пламъците на търговски войни и държавните управления би трябвало да си сътрудничат за лечението от ковид и изработването на ваксина против него, добавя Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР