Снимка: БулфотоАгенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) влиза на проверка

...
Снимка: БулфотоАгенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) влиза на проверка
Коментари Харесай

АДФИ влиза на проверка в община Силистра заради поръчка за застраховки на автомобили

Снимка: Булфото

Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) влиза на инспекция в община Силистра след сигнал на Антикорупционния фонд (АКФ), оповестява АКФ.

АДФИ ще прегледа възлагането на социална поръчка за обезпечаване на общинските моторни транспортни средства и недвижими парцели на общината „ при съществуване на административен потенциал “, написа offnews.bg.

Сигналът на АКФ от 13 април 2020 година сигнализира, че кметът на Силистра разпорежда поръчка с планирана стойност 55 882,35 лева като подписва пряк контракт с досегашния реализатор ЗАД „ АСЕТ ИНШУРАНС “, без да провежда спортна процедура или да предложения няколко застрахователни компании да подадат оферта. В претекстовете за решението си общината акцентира, че изключителното състояние, въведено на 13 март 2020 година, не разрешава да се спазят плануваните по закон периоди за открита или друга спортна процедура. Тъй като подновяването на застрахователните полици на колите и парцелите на общината е „ наложително “, се пристъпва към директно договаряне за още дванадесет месеца с досегашния реализатор на застрахователните услуги, ЗАД „ АСЕТ ИНШУРАНС “, който единствен дава тези услуги на Общината през последните 3 години.

Разследване на АКФ обаче демонстрира, че община Силистра е била длъжна да разгласи процедура за публични поръчки още преди въвеждането на изключителното състояние. Застрахователните полици на колите и парцелите на общината са изтичали на 29 март 2020 година и съгласно Закона за публичните поръчки (ЗОП) процедурата за социална поръчка е трябвало да бъде оповестена най-късно през февруари 2020 година Общината обаче афишира публичната поръчка на 18 март 2020 година, 11 дни преди приключването на застрахователните полици, което, със или без изключително състояние, е направило спазването на законовите периоди невероятно. С други думи, спешността в тази ситуация се е дължала на бездействието на възложителя, а не на непредвидени условия и заради това не може да оправдае изключения от написаните в Закон за обществените поръчки процедури. 

Според АКФ в тази ситуация са налице данни, че посредством голословното приложение на член 79, алинея 1, т. 4 от Закон за обществените поръчки, кметът на община Силистра е лимитирал опцията на други сдружения, предлагащи застрахователни услуги, да вземат участие в процедурата и по този метод е нарушил правилото на свободната конкуренция (чл. 2 от ЗОП) и е работил в прорез с задачата на Закон за обществените поръчки за обезпечаване на успеваемост при разходването на обществени средства (чл. 1, ал.1, т.1 от ЗОП).Поради тези аргументи АКФ подаде сигнал към АДФИ с молба за цялостна инспекция на възлагането и осъществяването на публичната поръчка на Община Силистра от 18 март 2020 година, както и на възлагането и осъществяването на поръчките за обезпечаване на общинско имущество в интервала 2017 година – 2020 година

В отговора на АДФИ, получен на 10 юни 2020 година, се декларира, че сигналът е в сходство с условията на правилника за използване на закона за държавна финансова ревизия, заради което в Община Силистра ще бъде предоставена финансова ревизия „ при съществуване на административен потенциал “. Инспекцията ще има за цел да ревизира за правомерност по отношение на спазването на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната активност, както и нормативната уредба в региона на публичните поръчки при подписване и осъществяване на контракти за обезпечаване на общинско имущество.

„ Приветстваме решението на АДФИ, само че и с паника означаваме, че организацията за следващ път не се обвързва със период за осъществяването му и слага съществуването на „ административен потенциал “ като изискване за започване на инспекцията “, разяснява Бойко Станкушев, шеф на АКФ.

" При над 80% от изпратените от АКФ сигнали до АДФИ до този миг действителната инспекция към момента не е почнала, като в множеството случаи се касае за интервал по-дълъг от една година. „ Ще следим с внимание развиването на финансовата ревизия в този съответен случай и ще настояваме за своевременни дейности от страна на институциите “ добавя той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected]. Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР