Снимка: Булфото28 деца са осиновени за деветмесечието на 2017 година.

...
Снимка: Булфото28 деца са осиновени за деветмесечието на 2017 година.
Коментари Харесай

28 деца са осиновени във Варна за деветмесечието на 2017 година

Снимка: Булфото

28 деца са осиновени за деветмесечието на 2017 година. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна Анна Конукова, началник на отдел „ Закрила на детето “ към Дирекция „ Социално подкрепяне “ – Варна.

23 от осиновените деца са били настанени в приемни фамилии, 4 – в центрове за настаняване от фамилен вид за здрави деца и 1 – в Дом за медико-социални грижи за деца – Варна.

„ Осиновяването е значима мярка за протекция, само че въпреки всичко не може да бъде решение на всички проблеми. Има случаи, в които самото осиновяване, регистриране на детето за осиновяване, би трябвало да бъде прецизирано, в случай че в действителност няма друга опция. Има случаи, в които родителите по справедливи аргументи не са в положение да отглеждат децата си, само че поддържат контакт с тях. Ако децата са в по-висока възраст, имат мемоари, история на фамилията, тези връзки не би трябвало да се прекъсват, изключително в случай че детето е над 10 години, тъй като осиновяването става рисково “, разяснява Анна Конукова и добави, че практиката и проучванията са в тази посока, написа Moreto.net. 

По думите й в България няма отворено осиновяване, както в някои други страни. При отвореното осиновяване всички знаят, че детето е осиновено, само че то резервира своята еднаквост, има опция да знае своя генезис, корени, жанр, семейство. Осиновителите в България не практикуват това напълно и в случай че детето се осинови в такава висока възраст, това не му дава опция да живее умерено в новото семейство, уточни Анна Конукова.

„ Когато децата не могат да се отглеждат в личните си фамилии и са в ниска възраст, те се вписват в регистъра и се осиновяват. Тази година осиновените деца са по-малко, защото по-малко деца са вписани в регистъра за осиновяване “, посочи Анна Конукова. Тя напомни, че децата се вписват в регистъра за осиновяване в два случая – в случай че има декларация от родителя, подписана и нотариално заверена, че е склонен, или в случай че най-малко 6 месеца родителят не е потърсил детето, не се интересува от него или с държанието си поврежда неговото физическо и психическо здраве “, сподели още Анна Конукова.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР