Снимка: БулфотоВъпросът за промените в Конституцията и дебатите около тях

...
Снимка: БулфотоВъпросът за промените в Конституцията и дебатите около тях
Коментари Харесай

Николова: Проектът за нова Конституция има и плюсове, и минуси

Снимка: Булфото

„ Въпросът за измененията в Конституцията и дебатите към тях към този момент са факт. Рестарт е нужен и Борисов даде ясна оценка за това. Нека да забележим, кои ще бъдат почитателите на концепцията. Като правист мога да кажа, че за мен реалистични промени са нужни. Един главен закон като Конституцията не може да бъде неподвижен, а би трябвало да бъде променян ”, това съобщи пред NOVA вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, написа.

Тя поддържа и концепцията за по-малък брой народни представители.

„ Проектът за Конституция има плюсове и минуси. Нека забележим какви ще бъдат политическите послания и образците, които ще бъдат сложени на масата. През годините тематиката за промени в Конституцията е била повдигана доста пъти, само че в никакъв случай не сме виждали конкретика. Такава поръчка бе дадена и от президента, само че ние не видяхме промени ”, акцентира Николова.

Тя счита, че промени в основия закон, които дават по-големи пълномощия на елементарното Народно заседание,също са нужни.

„ В момента всички политици и политически водачи имат опция да показват своите оферти. В изискванията на разговор и консенсус ще бъдат направени най-правилните ограничения и визии във връзка с новите нормативни промени. Считам, че защото дебатът към този момент е налице, ще се даде ясно обръщение до какво ще се стигне. Премиерът сподели ясно своето обръщение към жителите. Ако не се стигне до свикването на Велико народно събрание, решението е на държавното управление и би трябвало да гледаме обединяването и това, че проблемите, които са на дневен ред, би трябвало да бъдат решавани. Правителството даде ясна поръчка за това. Трябва да мислим преди всичко за обществото и за жителите. Всички решения би трябвало да бъдат премисляни, тъй като пострадало ще бъде обществото “, сподели Николова.

Според нея значимият въпрос е, кой е имал смелостта да предложи такива промени в страната. „ Както към този момент споделих, считам, че измененията са наложителни, тъй като би трябвало да отговорим на потребностите на обществото. Гражданското общество и младежите също ги желаят. Всеки би трябвало да изрази своите визии по тематиката ”, добави министърът.

Николова изрично осъди конфликтите и изправянето на жители против жители:

" Това ли заслужават нашите деца – сълзите в очите на тези две деца в колата не трогнаха ли обществото? Това ли е гражданското общество? Полицията свърши своята работа и считам, че това противоправно деяние ще бъде осъдено. Не смятам, че нашите деца би трябвало да бъдат очевидци на такива неща и че това е демокрацията “.

По отношение на туристическия бранш, Николова разгласи, че ще се сформира Консултативен експертен съвет, с цел да се вземат решения за зимния сезон. Тя добави, че спадът на туристи ще е с към 40%.

„ 70% беше прогнозата за спад при непознатите туристи, а 30% за българските. Към сегашния миг имаме пренощували над 1, 360 млн. туристи, от които 1 млн. са българските и 360 хиляди са непознатите. Благодаря на всички българи, които избраха нашите морски и планински курорти. Не можем да кажем, че летният сезон е сполучлив, само че имаме триумф в някои от курортите по Южното Черноморие, само че имаме и спад тук-там по Северното Черноморие. Отворихме пазарите за Израел и Украйна, следва и вероятно отваряне на турския пазар “, уточни министърът.

„ Между 1 и 15 август от бранш „ Хотелиерство и ресторантьорство “ има 460 свободни позиции – това са новорегистрираните безработни лица “, сподели още тя.

По тематиката за поемането на поста на министър на туризма, Николова уточни, че не е била разколебана. „ В нито един миг във вземането на решението не съм се разколебала за поемането на поста на министър на туризма, тъй като познавам сектора и бранша. По отношение на туризма би трябвало да бъдат взети експресни, бързи и съответни решения. Мога да дам принос във връзка с салдото и разговора сред сектора и институциите. За мен главно като министър е да има чуваемост. Срещам се всекидневно с сектора, слушам техните претенции и взе участие във вземането на решения групово дружно с тях. Постоянно съм в връзка с работодателските организации, синдикатите, браншовете и даже туристите “, уточни тя.

„ Политиката във връзка с пандемията се промени напълно. Туризмът няма да бъде същият и обичайният туризъм, с който бяхме привикнали, към този момент е архаично разбиране. Решенията за кадровите промени в кабинета бяха взети на съдружен съвет. Това, което аз застъпих като министър, беше ежедневните срещи с сектора и основаването на съвещателен съвет. Аз стоя отпред на този съвет при започване на септември. Той ще бъде построен от представители на сектора и специалисти. Там би трябвало да бъдат взети бързи решения във връзка с идния зимен сезон “, сподели още тя.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР