Снимка: БулфотоВ последните часове се наблюдава понижаване на нивата на

...
Снимка: БулфотоВ последните часове се наблюдава понижаване на нивата на
Коментари Харесай

Хидролог от НИМХ: В последните часове се наблюдава понижаване на нивата на Искър, Нишава и Струма

Снимка: Булфото

" В последните часове се следи намаление на равнищата на Искър, Нишава и Струма. Преди това през последното денонощие в по-голямата част от следените реки в страната имаше повишение на равнищата в резултат на преваляванията, комбинирани със снеготопене ", заключи картината в страната през последното денонощие Валерия Йорданова, дежурен хидролог от Национален институт по метеорология и хидрология.

Според нея обилни повишениня през вчерашния ден са били регистрирани във водосбора на р. Нишава, в горното и междинното течение на р. Искър, на р. Струма и нейните притоци. В последните часове обаче се следи намаляване в тези басейни и наклонността е то да продължи.

На изток водните равнища към момента се повишават. По-значителни покачвания - над 100 см - са регистрирани във водосборите на р. Тунджа и нейния приток р. Мочурица. При р. Марица по-големи са покачванията в родопските ѝ притоци и р. Харманлийска - с повече от 1 метър за последното денонощие.

Значителни са покачванията във водосбора на р. Арда - в главната река - над 2 метра, както и в притоците й - над 1 метър.

Прогнозата на хидролога е, че в идващите часове реките в Западно-беломорския басейн реките последователно ще се оттичат. В Черноморския водосборен басейн равнищата ще продължат да се покачват и през днешния ден, защото преваляванията не престават. Повишение ще има във водосборите на Марица и Тунджа. В Арда и долното течение на Марица покачването на водните равнища ще продължи.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР