снимка БулфотоУпотребата на основния закон за печелене на политическо време

...
снимка БулфотоУпотребата на основния закон за печелене на политическо време
Коментари Харесай

ИПИ към Борисов и ГЕРБ: Употребата на Конституцията за оцеляване на власт, ви лишава от легитимност пред обществото

снимка Булфото

”Употребата на главния закон за печелене на политическо време в битката за оцеляване на власт и злоупотребата с съществени демократични институти ви лишава от легитимността пред българското общество да предизвиквате анулацията на настоящата конституция и приемане на нова. ”

Това написа в позиция, адресирана до премиера Бойко Борисов и до председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова,и подписана от Светла Костадинова, изпълнителен шеф на Института за пазарна стопанска система, и юристите от Иван Брегов, Екатерина Баксанова, съобщи.

" С дейностите си от 14 юли 2009 година до ден сегашен Народното събрание търпи ролята на държавна институция и губи характера си на действителна законодателна власт. Българският парламент бе поредно обезличаван и замисълът му като коректив на изпълнителната власт напълно отпадна. На процедура България престана да бъде парламентарна република, което е практическа анулация на член 1 от Конституция на Република България. Българският парламент, и в частност 44-то Народно събрание, поредно отхвърля да търси отчетност по планувания в Конституцията ред от някогашния и настоящия основни прокурори ", се споделя още в позицията, в която Борисов и Дариткова са призовани " да не представяте на вниманието на 44-то Народно събрание нов план на конституция на Република България и да се възпрете от корист с института на Велико народно събрание ".

Вижте цялостния текст: на позицията:

На 14 август бе осъществено следващото нарушаване на правилото на разделяне на управляващите – министър-председателят Бойко Борисов, изземвайки пълномощия на народните представители и президента, се разгласи за привикване на Велико национално заседание за приемане на нова конституция. На 17-ти август пред българското общество бе показан план, който самичък по себе си е със съмнителни юридически качества, не взема решение установените проблеми на Конституцията от 1991 година и по тази причина няма да го разясняваме в елементи и в целокупност. Подобно надменно отношение и метод лишава ГЕРБ от легитимността да се афишира за анулацията на настоящата българска Конституция.

Ще отбележим, че настоящата конституция има своите неоспорими постижения и ще напомним, че главните ѝ дефицити се демонстрират в глава шеста „ Съдебна власт ”. Именно въпросите по отношение на независимостта на българския съд и отчетността на прокуратурата остават нерешени, макар промените на главния закон от 2003, 2006, 2007 и 2015 година по отношение на правосъдната власт. Престоят на ГЕРБ в законодателната власт от 14 юли 2009 година насам е задоволителен, с цел да са ясни на тази партия главните дефекти и съответни рекомендации за промяна на правосъдната власт. Липсата на съответни законодателни начинания по отношение на констатациите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа през 2017 година и от Комисията за народна власт посредством право на Съвета на Европа (докладите от 2009 година насам са от 2010, 2015 и 2019 г.) по съответни проблеми и препоръчани решения ви лишава от легитимността да предизвикате анулация на настоящата Конституция и да бъдете съществена идейна движеща мощ за приемане на нова.

С дейностите си от 14 юли 2009 година до ден сегашен Народното събрание търпи ролята на държавна институция и губи характера си на действителна законодателна власт. Българският парламент бе поредно обезличаван и замисълът му като коректив на изпълнителната власт напълно отпадна. На процедура България престана да бъде парламентарна република, което е практическа анулация на член 1 от Конституция на Република България. Българският парламент, и в частност 44-то Народно събрание, поредно отхвърля да търси отчетност по планувания в Конституцията ред от някогашния и настоящия основни прокурори. Същевременно процедурата за чуване на годишния отчет за активността на съдилищата, представян от ръководителя на Върховен касационен съд, се трансформира в позорен за българските съдилища развой и слага под подозрение дължимата самостоятелност на съда като единствен предназначен да приложи правото и реши юридически спор. Именно това не ви дава законното право да предизвиквате анулацията на настоящата Конституция.

Паралелно с това, самият законодателен развой лиши от предвидимост българския юридически ред, одобряваните и през трите държавни управления на ГЕРБ промени на устройствения за правосъдната власт закон са безредни, в прорез с отправяните съответни рекомендации към Република България и поставящи под политическа взаимозависимост и непрекъснат напън правосъдната власт. Станахме очевидци на неналичието на претекстове по основни промени на законодателството и порочни практики - приемане на законови решения в последния миг с преходни и заключителни разпореждания на други закони. Лобизмът се трансформира във водещ претекст за практикуване на законодателната самодейност. Именно това ви прави негодни да търсите болшинство за анулация на настоящата Конституция и приемане на нова.

Основно предписание за съществуването на една народна власт е лицата, които упражняват законите, с безспорния си престиж, да им придават спомагателна тежест и убеденост за обществото в правилното им използване. Старателният отвод за осъществяване в период на редица процедури за избор на самостоятелни регулаторни органи, и в частност на административните органи на правосъдната власт като Висш съдебен съвет и ИВСС, избирани от Народно събрание, смъкнаха доверието на обществото в техния план и дарба да извършват главните си функционалности. А отводът, без пояснение на 44-то Народно събрание към този момент близо година да избере нов основен правосъден контрольор и инспектори единствено удостоверяват това. Напротив, с държанието си процедурните гаранции за либерален избор на членове на Висш съдебен съвет и КПКОНПИ се трансфораха в отричане на демократичните стандарти и затвърдихте чувството за намиране на комфортни и негодни претенденти, близки до партийните централи. Именно това затвърждава убеждението, че вие сте лишени от законното право да желаете анулацията на настоящата Конституция на Република България и приемането на нова такава.

Централният за правосъдната власт въпрос за това кариерните и дисциплинарните въпроси на българските съдии да се вземат решение без политическо въздействие и от съдии, избирани директно от съдиите, стоеше най-силно на дневен ред с конституционното изменение от 2015 година Тогава, с политически ход в деня на гласоподаване на измененията, осуетихте тяхното осъществяване. Дългогодишният проблем с безотчетния статут на основния прокурор и неналичието на процедура за неговото дейно следствие, премахване и освобождение са установени в неоправдателно решение на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) от 2009 година С редица преднамерени и нездравословни дейности, изключително на министрите Цецка Цачева и Данаил Кирилов, осуетихте търсенето на работещо и правилно решение. Това още веднъж затвърждава убеждението ни, че с настояването на анулация на настоящата Конституция не преследвате законна цел, а печелите време за престоя си във властта.

Напомняме ви, че загуба на легитимност на един юридически ред е болшинството да постанова подобен вид закони и политики, които то не би понесло като принуда по отношение на себе си при положение на загуба на властовата си позиция.

Употребата на главния закон за печелене на политическо време в битката за оцеляване на власт и злоупотребата с съществени демократични институти ви лишава от легитимността пред българското общество да предизвиквате анулацията на настоящата конституция и приемане на нова. Считаме, че нямате моралното право и не заслужавате публично доверие да оферирате напълно нов публичен контракт, по тази причина настояваме да не представяте на вниманието на 44-то Народно събрание нов план на конституция на Република България и да се възпрете от корист с института на Велико народно събрание.

Институт за пазарна стопанска система

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР