СподелиСамо преди дни Министерството на регионалното развитие и благоустройство пусна

...
СподелиСамо преди дни Министерството на регионалното развитие и благоустройство пусна
Коментари Харесай

Следизбора „тесла“: Регионалното министерство ни товари с „такса водомер“

Сподели
Само преди дни Министерството на районното развиване и благоустройство пусна за публично разискване план за изменение и допълнение на Закона за водите.

Едно от предложенията за смяна в закона е въвеждането на „ такса водомер “.

Разбира се предлагането е замаскирано като „ да се вкара нова конструкция на цените на ВиК услугите, основана на гарантиране на минималните разноски за прилагане на системите и потребените услуги “.

За последните 15-20 години този „ скелет е ваден от дрешника “ на Министерство на регионалното развитие най-малко 3-4 пъти за ВиК сдруженията да „ прилапват “ законно спомагателни милиони левове, налагайки тази такса по хипотеза и волност на избрана икономическа каста, без значение дали тя ще бъде държавна или частна.

На елементарния човек му е все едно, кой ще му вземе парите – държавното, общинско, или частното сдружение.

Разбира се, основателите на тази нова такса, като последни страхливци, сложиха въпроса на публично разискване следизборно (още на идващия ден след деня на вота), тъй като нито една ръководеща партия не би рискувала да загуби огромна част на електората си за сходна нелепост.

Естествено по студиата на малките екрани бяха изпратени да се излагат куп управителни фигури от В и К бранша, с цел да поемат, по този начин да се каже, ударите на публичното неодобрение.

Опитите им обаче да обяснят същността, правилността и нуждата от въвеждането на тази такса провокираха в хората само недоумение, подигравка, омерзение и пренебрежение. Общото усещане обаче, което реализираха е, че желаят да натоварят клиентите, ползващи главната животоподдържаща нужда – водата, с още една такса, или другояче казано – желаеха още пари.
Каква „ тесла “ в действителност ни готвят?
Накратко казано, във фактурите ни ще се появи нов ред със сума, която ще плащаме.

В някои от медиите тя бе обяснена като сума от 2 съставния елемент – твърда съставния елемент и променлива съставния елемент. Всъщност не стана ясно, дали това ще е за цялостната цена или за новата такса.

Едната съставния елемент ще бъде непрекъсната, но не напълно, като в действителност няма да бъде непрекъсната, защото ще има опция най-малко един път годишно да бъде променяна.

Втората съставния елемент ще бъде променлива и ще зависи от потреблението на вода на всеки ползвател. Допълнително, цялата обща такса (или цялостната цена) ще бъде друга за всяка област.

Новото е, че желаната такса ще бъде плащана както от тези, които употребяват вода, по този начин и от тези, които не употребяват, само че просто имат парцел. Нещо сходно на налог здания.

Имаш парцел – плащаш такса. Независимо дали имаш абонатен номер (ползваш вода), без значение дали имаш водомер и абонатен номер, само че не живееш в парцела, даже без значение дали си отделил водомера си от водопроводната мрежа, тъй като живееш в чужбина и не е ясно по кое време тъкмо ще се върнеш.

При всички положения – плащаш. Само от тези небрежно разказани случаи се вижда, че самата такса няма нищо общо с услугата на ВиК операторите. Не плащаш за услуга.

За какво тогава в действителност става въпрос и по какъв начин се пробваха да го обяснят изпратените по телевизионните студиа „ спътници “?

В момента, на българския ползвател на вода се дават три обособени услуги.

Доставяне на питейна вода, отклоняване на отпадъчните води и филтриране на отпадъчните води. Според настоящия ръководител на Българския ВиК холдинг Лозко Лозев, новоисканите суми никога не могат да се нарекат „ такса водомер “, а такса „ опция за потребление на услугата “. Та от двете съществени изявленията по малките екрани излиза наяве, че задачата е постигането на някаква правдивост.

Предполагам, че като образец може да се даде многофамилна постройка, в която има към 20% (по последни данни) празен сграден фонд. Твърдението е, че сега в тези здания, тези, които не употребяват вода, не заплащат за тази услуга, а трябвало, защото сдруженията имали разноски по довеждането, отвеждането и пречистването на водата до тази постройка.

Всеки може да каже, че има разноски и би трябвало да се заплащат от всички, само че какво вършим, в случай че услугата не се употребява от всички? Не е разумно да плащаш за услуга, която не ползваш.

Вече за всички е ясно, че ВиК операторите имат ангажимент до постройката, а вътрешната апаратура е ангажимент на живущите, които си заплащат всички поправки. В този аспект водните оператори не правят никаква поддръжка за по този начин наречените услуги в общата цена.

Целта на обяснението е, несъмнено, да бъде извоювано утвърждението на всички ползващи вода и настройването им против неползващите, само че не плащащи сега.

Секторът ВиК бил недофинансиран е измежду главните други претекстове на министерството и по този начин видите ли ситуацията щяло да се оправи.

Че то над 95% от секторите в страната ни са тотално недофинансирани.

Корупционните практики и кражбите на всички равнища, целокупно във областите в страната, ни са толкоз огромни, че колкото и спомагателни такси да бъдат поставени, това ни минимум не би могло да послужи за финансиране на бранша.

Дори да се вдигне цената на водата до границата на обществената търпимост, ще са нужни към 70 години, с цел да бъде най-малкото сменена водопроводната инфраструктура и техническа инсталация.

А даже тогава, това няма да е във опциите на което и да е държавно управление, заради неналичието на софтуерен и кадрови запас. В допълнение, по този начин наречената услуга ще стане нерентабилна и невъзможна с всички последствия от това.

Другите нелепости от рода на отделянето на ВиК бранша от останалите с национално значение, основаването на структури за ръководство и надзор, като се изключи че са надалеч от тематиката за новата такса, не демонстрират никаква оптимизация на процесите, а само раздуване на „ щатните бройки “ по обслужване на секторната услуга.

Вместо страната да се концентрира върху контрола на осъществяването на индикаторите за качество (които всеобщо не се изпълняват) на услугата по водоснабдяване и да завиши рестрикциите, в случай че е належащо, по-лесно ѝ е да обезпечи метод и опция на сдруженията от бранша да измислят и узаконяват всевъзможни нови следващи такси с които да се облагодетелстват.

Какво може да се случи, в случай че тази прищявка „ опция за потребление на услугата “ стане факт?

Лично аз съм съществено обезпокоен за здравословното психическо положение на всички взели участие в сътворяването на тази концепция, в това число и тези, които са се съгласили с нея, защото те даже не са се замислили, в случай че това естествено е във опциите им, за следствията от тази безумна концепция.

Какво може да се случи от на следващия ден:
От на следващия ден всички държавни (общински) институции могат да изискат да наложат такса „ опция на потреблението на услугите “, предлагани от тези институции. Независимо, дали в миналото ще влезеш в тях. Дори полицейските поделения, затвори и така нататък.От на следващия ден всички превозвачи (таксита, железници, автобусни линии, градски превоз, летищни оператори) ще желаят от всеки наложителна такса услугата „ опцията за пътнически превоз„. Независимо дали някой употребява тази услуга, или не.От на следващия ден всички бензиностанции с право ще стартират изискат такса „ опция да си налееш бензин “, без значение дали имаш кола и я караш, не я караш, или изобщо нямаш кола.От на следващия ден всички мобилни оператори ще изискат такса „ опция на потребление на услугата “, защото са довели кабел до твоя парцел (визирам многофамилните жилища, само че не само).От на следващия ден всички притежатели на земи и гори ще може да им се изиска да заплащат такса „ за опцията “ земята му да бъде напоявана, или да има път до гората му, без значение че може да не ги обработват или секат.От на следващия ден всички магазини могат да изискат наложителна такса достъп до обектите, без значение дали ги ползваш или не.От на следващия ден всички хотелиери, плажни концесионери, туроператори и прочие могат умерено да изискат „ такса за опцията “ да се употребяват услугите им.От на следващия ден всички хора притежаващи парцели, без да ги населяват, е допустимо да им бъде поискана такса за отпадъците, които сега не генерират, за опцията да употребяват общинската услуга, в случай че решат в миналото да стартират да употребяват парцелите си.
Това са единствено оскъдна част от образците, които могат ясно да илюстрират визията и обсега на едни разумни бъдещи последствия на една такава невиждана нелепост.

Не инцидентно, всички опити досега за прокарването ѝ през годините са претърпели крах.

Няма да се учудя, в случай че последва такса „ поемане и издишване “ или такса „ раждане на дете “ за дамите, а нищо чудно и за мъжете, защото с придвижване на технологиите в близко или далечно бъдеще и това да бъде допустимо.

Излишно е да обрисувам, какъв брой и какви непрекъснати разноски има Държавата и частния бранш по „ опцията за услугата “ на сходно събитие.
Методология на измененията, какво е ясно и какво не
В методологията на измененията в закона, свързани с цената на водата, се следи едно типично монополно държание на институциите, защитаващо операторите, само че не и потребителите на вода, тъй като:
Ясно е, че след възможното въвеждане на новата такса, във фактурите ни ще се появи нова спомагателна сума, която ще бъдем задължени да плащаме.Ясно е, че ще я плащаме всички, даже тези, които не употребяват услугата „ водоснабдяване “.Ясно е, че тази сума непрекъснато ще пораства и ще бъде определяна, от който и да е, само че без единодушието на потребителите.
По технология, идеолозите на тази нова такса желаят първо да си подсигурят в закон тази такса.

Едва откакто стане факт, ще последва основаването на подзаконова разпоредба, която към момента не е основана, която да дефинира кои разноски на ВиК сдруженията ще плащаме.

Тоест към момента ние не знаем защо ще плащаме, само че по закон ще би трябвало да го плащаме.

Все още не е ясно какъв брой ще плащаме. Никой от изпратените да се излагат по телевизионните студиа, не посмя да дефинира даже порядъка на тази такса, оправдавайки се, че още не е сътворена съответната разпоредба за това. Някой има вяра ли, че мислената с години такса водомер, няма да е ясна като стойност тъкмо от тези, които са я мислели.

И в окото ми още веднъж заплува корабче…

Неясната такса ще се дефинира от комисия (водна КЕВР), само че отново по предложение на ВиК сдруженията, т.е. колкото те изискат. Потребителите на услугата няма да имат думата, както я нямат нито в сегашните публични разисквания, в които, в случай че се прочетат предложенията на самите консуматори, или организации, защитаващи техните ползи и решенията на настоящата КЕВР, ще се види, че се одобряват по-малко от 2% от предложенията им и то единствено по тематики, незасягащи стопански ползи на ВиК операторите.

Не е ясно дали твърдата съставния елемент в цената ще бъде единна за цялата страна или ще бъде идентична единствено за обособените области, както е променливата съставния елемент.

Не е ясно по какъв начин по този начин непрекъснатата съставния елемент ще се трансформира, откакто е непрекъсната. На всичкото от горната страна, ще се трансформира толкоз постоянно, колкото и променливите съставния елемент, а точно един път годишно.

Единственото нещо, което може да се изведе като логичност за непрекъснатата съставния елемент в цената е, че тя в никакъв случай няма да пада като стойност, защото променливата съставния елемент в цената зависи въпреки всичко в минимална част и в редки случаи от осъществяването на индикаторите за качество.

В този ред на мисли стигаме до следващото нещо, което не е ясно – кои тъкмо някакви разноски ще влязат в тази по този начин наречена непрекъсната съставния елемент? Никъде в показаните документи за публично разискване не е показано кои тъкмо ще са те.

В предлагането за смяна на самия закон новата такса е записана като:

„ Чл. 92. (1) В цената на ВиК услугите се включват следните съставни елементи:

закрепен съставен елемент – достъп до услугите по член 59, алинея 1, по видове;

……………

Чл. 59. (1) „ Водоснабдителни и канализационни услуги “ са предоставяните от ВиК операторите услуги по:

снабдяване на вода за питейно – битови цели;
снабдяване на вода с непитейни качества;
отклоняване на отпадъчните води от парцелите на потребителите посредством канализационната мрежа;
филтриране на отпадъчните води.

……………

Чл. 89. (2) Правилата за образуването на цените на ВиК услугите, отразяващи структурата на разноските, редът за внасяне на предложенията за цените и за одобряването им, както и редът за даване на информация се дефинират с разпоредба, призната от Министерския съвет по предложение на комисията. “

А в този момент разбрахте ли по какъв начин тъкмо ще се дефинира и какво ще включва цената на новата „ такса водомер “?

Тепърва, до 10-ти юли, ще тече публично разискване на измененията в Закона за водоснабдяването и канализацията, след което, в случай че бъде признат, проектозаконът ще влезе за разискване в Народното събрание.

Не е ясно дали ще бъде пуснат в комисия и по-късно за разискване в пленарна зала.

Дори не е ясно дали ще бъде в настоящия 50-ти или в някой от последващите парламенти. Много ми е любопитно, коя политическа мощ ще тръгне да укрепва и усилва електоралната си маса, прокарвайки предлагането за тази нова такса.

Лично аз нямам доверие това да се случи в настоящия парламент, защото идващите „ изключителни “ парламентарни избори чукат на вратата и въпросът не е дали ще ги има, а по кое време.

. Заглавието е на редакцията на ДЕБАТИ.БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР