Снимка Булфото, архивСофийският градски съд даде ход на поредното дело

...
Снимка Булфото, архивСофийският градски съд даде ход на поредното дело
Коментари Харесай

СГС: МОСВ да изследва дали въздухът в София е мръсен

Снимка Булфото, списък

Софийският градски съд даде ход на следващото дело за мръсния въздух в София. Делото беше заведено от жители и неправителствени организации през 2017 година, оповестява БГНЕС.

``
реклама

Делото беше заведено за това, че в интервала 2015 – 2017 година Столичната община не е имала стратегия, с която да опази чистотата на въздуха, в резултат на което е отговорна за причиняване на здравословни проблеми на доста хора, които са били принудени да дишат въздух с превишени правила на фини прахови частици. За същия интервал България беше наказана и от Европейската комисия поради неприятното качество на въздуха.

Сред главните обвинявания са, че с метода си на ръководство общината не е предотвратила високите равнища на замърсяване с фини прахови частици, не извършва задължението си за правилно информиране на жителите за равнищата на замърсяване и не подхваща съответни ограничения за справяне с казуса.

Организация съди Столичната община поради мръсния въздух

Съдът се съгласи с настояването на ищците за назначение на тройна експертиза – здравна, икономическа и екологична, само че по време на съвещанието си отсрочи две от тях и назначи единствено екологичната. Според наредбите на правосъдния състав експертизата би трябвало да бъде осъществена от Министерство на околната среда и водите. Адвокатът на ищците Димо Господинов реагира остро и изрази терзание, че резултатите от заключението няма да бъдат справедливи, тъй като документът може да попадне в ръцете на заинтересувано лице, което да манипулира данните.

Адвокатите на Столичната община отхвърлиха коментар.

Следващото съвещание по делото е планувано за 8 юли. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР