Снимка Булфото, архивПроф. Венцислав Мутафчийски съобщи тревожна новина преди медиите. 58%

...
Снимка Булфото, архивПроф. Венцислав Мутафчийски съобщи тревожна новина преди медиите. 58%
Коментари Харесай

Мутафчийски: Нарастването на смъртността е най-бързо от септември насам

Снимка Булфото, списък

Проф. Венцислав Мутафчийски заяви тревожна вест преди медиите. 58% е повишаване на заболеваемостта у нас. Поне от 14 дни се намираме в повишаване на случаите. В момента се намираме на равнището от 5 ноември. Това съобщи на постоянен брифинг за разпространяването на коронавируса началникът на Националния действен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Относно смъртността той акцентира, че има стръмно повишаване на кривата, каквото не е забелязвано от септември месец. Тези данни са притеснителни, настояват здравните управляващи.

„ Измина повече от година от пандемията. Остана ми един ослепителен спомен за това, по какъв начин стартира всичко – с една единствена лаборатория. Сега към този момент има над 100. Това е една голяма работа, която се свърши още първоначално. Много рецензии имаше каква работа сме свършили  още първоначално. Сега можем да забележим каква пролет си спестихме предходната година, споделям го с голямо страдание ”, съобщи ген.майор Венцислав Мутафчийски.

„ Има лечебни заведения с изчерпани или полуизчерпани потенциали. Във ВМА имаме 5 свободни кревати, макар, че открихме 2 нови отделения. Докато се върна от брифинга, тези кревати няма да ги има. Ситуацията е доста съществено и по тази причина не сме давали оптимистични данни, че нещата вървят в вярна посока. Не, не вървят в вярна посока. При такова повишаване на данните бързо ще се изчерпат медицинските запаси ”, акцентира той.

„ В момента още по-актуално е хората да схванат, че би трябвало да съблюдават отдалеченост, да носят маски, да заобикалят обществените места. Нещо,което мощно прави усещане – при предходните пикове имахме фамилии, в които един или двама членове не са инфектирани, в този момент те вървят в цялостен комплект, всички са инфектирани ”, сподели още Мутафчийски.

„ Ситуацията в страната в избрани области стартира да става извънредно сериозна. Всичко това бе предстоящо от нас, поради необятното разпространяване на английския вид на вируса ", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„ За месеците от началото на пандемията България реализира доста. Със сигурност допуснахме и неточности. Приемам всяка рецензия. Няма да разреша оплюването и отрицанието на всичко реализирано до този миг. Който ви дава обещание живот без болест – ви лъже. Който твърди, че ние не знаем по какъв начин да се оправим, тъй като не взе участие в този развой – той ви заблуждава. Има едно нещо, което губим. То е желанието ни да се надигнем и да се оправим с пандемията. Искам да благодаря на всички хора, които имат вяра в ограниченията. На всички лекари, сестри и санитари в цялата страна ”, изясни Ангелов. Той добави, че медицината не може да се пребори за пациент, който не желае да се грижи за себе си.

„ Научихме доста уроци за тази една година. В общественото пространство има доста пристрастености и несгоди. Борим се с доста неистини и погрешни изказвания. Ние носим отговорност за всичко. Човек може да излъже целия свят, само че човек не може да излъже себе си. Това е най-голямата борба на нашето време. Трябва да имаме вяра в науката, а науката са имунизациите ”.

„ Вчера бях в Бургас. Положението там е съществено. В инфекциозните отделения видях няколко деца, измежду тях има и бебета на 3 месеца, на 5 месеца. При тях заболяването протича леко, само че всички те имат двустранни бронхопневмонии ”, акцентира здравният министър. " Пациентите в лечебни заведения се равняват на данните от октомври предходната година. Това е тревожно, само че системата е готова. Ще посетя всички области, които имат проблем с леглата. Имаме задоволително количества персонални защитни средства, „ Ремдисивир ”, декларирали сме задоволително количество за идващите месеци. Надбягването с вируса продължава в страната ", безапелационен бе здравният министър.

„ Интересни са данните, тъй като на фона на растящата заболеваемост, няма коренна смяна в класацията ни в Европейски Съюз. Това значи единствено едно, че вълната е на разположение на всички места. 14-дневната заболеваемост  за предишните 2 седмици е 380 на 100 000. Това ни подрежда 16-о място в Европейски Съюз и 5-място на Балканския полуостров. За вчерашния ден, когато у нас имаше 2776 нови случая, в Гърция новозаразените са 3200, а в Сърбия 4300. По отношение  на систематизиране на заболеваемостта в страната не престават да се резервират забележителните разлики. Водещи са Плевен, Кюстендил и Бургас, София, Шумен и Перник ", изясни доцент Ангел Кунчев. За имунизациите Днес Европейската комисия по медикаментите взема решение за имунизацията на Янсен, съобщи маг. фарм. Богдан Кирилов.

" Оценката на съветската ваксина от Европейската организация за медикаменти продължава. Утре се чакат нови 31 200 дози от препарата на AstraZeneca у нас, а в понеделник нови 21 060 от Pfizer/BioNTech. Очаква се Европейска комисия да се контракти за спомагателни 4 млн. дози от Pfizer/BioNTech, които да бъдат обезпечени през идващите 2 седмици. Предстои да разберем, какъв брой от тях ще са за нашата страна. ", добави той, написа nova.bg.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР