Снимка Булфото, архивПрез кризисната 2020 година сме теглили повече заеми.

...
Снимка Булфото, архивПрез кризисната 2020 година сме теглили повече заеми.
Коментари Харесай

12% повече ипотечни и с 5% повече потребителски кредити през 2020 година

Снимка Булфото, списък

През спешната 2020 година сме теглили повече заеми. В съпоставяне с миналата година българите са взели с 12% повече ипотечни и с 5% повече потребителски заеми, предава

Декември се оказва рекорден за кредитирането в България, като това обаче се дължи на заемите, които хората теглят за недвижими парцели. По отношение на потребителските заеми - нарастване има, само че то е по-малко по отношение на предни години.

При потребителските заеми парите най-честно са предопределени за поправки на дома, покупка на ново обзавеждане, възстановяване на изискванията на живот. И съвсем в никакъв случай за първокласни артикули.

Кризата, провокирана от COVID-19, повлия и на бюджета за дарове, като за някои те останаха алегорични.

Според анализатори, през 2020-та хората са разчитали на заеми единствено за в действителност значими и нужни неща, показва Българска национална телевизия. 

" Ако гледаме детайлно, ще забележим, че хората, заети в бранш туризъм, ресторанторство, туризъм, хотели, те понижиха и съвсем стопираха търсенето на заеми. Пазарът се движи от тези браншове, които не бяха наранени от рецесията - IT бранша, фармация, енергетика и други ", каза Тихомир Тошев, кредитен съветник. 

Интересни трендове се следят и в размерите на кредите, които теглим. 

" При потребителските заеми междинния размер се резервира, той продължава да е към 10 хиляди лв., до момента в който при ипотечни заеми той нараства и приблизително за страната теглим към 110 хиляди лв. ипотечни заеми ", добави Тихомир Тошев.

И въпреки за множеството хората бюджетът за дарове тази година да е сгънат, първокласните артикули не престават да имат своите фенове. 

Данните на Българска народна банка за първите 11 месеца на годината удостоверяват растежа на банковите заеми.

За края на ноември 2020 година по отношение на същия месец на 2019 година те се усилват с 6.9%. Жилищните кредите нарастват с близо 12%, а потребителските - с над 5 на 100.

Растат и депозитите в банките, само че с по-ниски темпове: тези на семейства се усилват с 0,8 %.

Данните демонстрират, че в годината на Коронавирус рецесия се усилват милионерите в страната - за третото тримесечие спестяванията над 1 милион се усилват с над 10% по отношение на същия интервал на предходната година.

За разлика от дребните спестявания, които се стопяват поради безпаричие и безработица: депозитите под 5000 лв. понижават - и като пари, и като брой.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР