Снимка Булфото, архивНовият бюджет предвижда минималната пенсия за осигурителен стаж

...
Снимка Булфото, архивНовият бюджет предвижда минималната пенсия за осигурителен стаж
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четете минимална заплата - 650 лв., пенсия - 300 лв., а майчинските за втора година - 380 лева

Снимка Булфото, списък

Новият бюджет планува минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст да се усили с 50 лв. до 300 лв., а оптималната с 240 лева до 1440 лева Всички пенсии ще бъдат осъвременени с 5% от 1 юли следващата година. А от януари до март всички пенсионери ще получават добавка от 50 лв., оповестява

Заложено е нарастване на минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се от 610 на 650 лева поради нарастване на минималната работна заплата. Максималният застрахователен приход остава 3000 лева Обезщетението за развъждане на дете през втората година остава 380 лева

Предвидените разноски за пенсии следващата година са над 12 милиарда и 340 милиона лв.. Те са с съвсем 17% по-високи спрямо тази година.

Държавата ще обезпечи над 6 милиарда и 20О милиона лв. за покриване на дефицита в бюджета на държавното публично обезпечаване.

" Разбира се, че ще подкрепим този бюджет. С този бюджет минималната пенсия става 300 лв. – дадено и изпълнено за смут на социалистите, които три години го предлагаха, знаеха че няма да се случи. Същите те през днешния ден споделиха, че това решение не е вярно. Ние мислим за хората за смут на Българска социалистическа партия ", разяснява Александър Сиди от Обединените патриоти.

Според Движение за права и свободи обаче заложеният бюджет не подсигурява бъдещи промени, а води до наливане на средства, които мъчно ще бъдат обезщетени. Дефицитът по бюджетът, който е заложен, е над 6 милиарда лв..

" С този растеж няма по какъв начин да бъдат обезщетен тези средства, тези 6 милиарда Лева недостиг. По-добрият вид е капиталовата политика, а не финансиране с настоящи разноски. Още едно основание, вдигнахме стаж и възраст, вижте пет години след последната промяна, какъв е резултата, с този бюджет сме икономисали 12 млн. лв. при 10 милиарда Бюджета. Ние споделяме какво – понижили сме пенсионерите, само че една огромна част от тях по естествени аргументи са намалели ", изясни Хасан Адемов, ръководител на обществената комисия към Народното събрание.

" Това, което ние предлагаме, с цел да има правдивост в този бюджет, тъй като сега няма – да размразим коефициента и да доближи 1,3, а не 1,2, с цел да може през осигурителния си стаж, всички пенсионери да получат 10% нарастване на пенсиите ", добави Адемов.

Срещу бюджета се оповестиха и самостоятелните депутати, отделили се от Българска социалистическа партия.

" Няма да подкрепим този бюджет, тъй като нарастването на пенсиите с 5% е незначително, липсва грижа на възрастните хора. Обричате нашите възрастни родители освен на мизерно битие, само че и на битка за глътка въздух. Замразявате компенсацията за майчинство и за безработица. За страдание и в края на ръководството ви бедността и неравенството се резервират ", сподели Николай Иванов.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР