Снимка Булфото, архивМедиатор ще опитва да помири всяка съпружеска двойка

...
Снимка Булфото, архивМедиатор ще опитва да помири всяка съпружеска двойка
Коментари Харесай

Нов закон заради масовите разводи в България! Само в краен случай заради децата! Въвеждат задължителен...


Снимка Булфото, списък

Медиатор ще пробва да сдобри всяка съпружеска двойка в бракоразвод, преди да бъде узаконено публично разтрогването на брака. Тази мярка ще е наложителна, в случай че се вкара едно от предложенията от 12 институции за промени в законодателството, което касае децата. Това заяви през вчерашния ден ръководителят на Парламентарната комисия за децата, младежта и спорта Славчо Атанасов на старта на двудневна конференция „ Насилието и детето на 21. век ” в Пловдив, написа " Пик ". 

Преодоляването на рецесии в фамилията е от голямо значение за хлапетата в тях, написа в. " Марица ". „ Само през предходната година 17 000 деца у нас са били въвлечени в спорове сред майките и бащите им. Те са отвън останалите статистики и общоприети информации на институциите, защото казусът им постоянно остава прикрит ”, сподели Офелия Кънева, ръководител на Държавната организация за протекция на детето. 

Предложението за примирител по време на бракоразвод идва като резултат от образуваната през лятото работна група от 60 експерти от разнообразни ведомства, измежду които има представители на 6 министерства, ДАЗД, депутати от петте политически сили в Народното събрание, прокурори, съдии, служби за сигурност, психолози. Тя бе свикана по самодейност на Парламентарната комисия за децата, младежта и спорта, с цел да проучва проблемите, обрисувани преди този момент на две кръгли маси, и да предложи промени законови положения в разнообразни нормативни актове, които касаят децата. Към момента в комисията са импортирани начинания за това от 12 институции, сподели Славчо Атанасов. 

На 12 декември работната група ще се събере още веднъж, с цел да ги огледа и да предприеме съответни стъпки за промени в Семейния кодекс, Закона за протекция на детето, Гражданско-процесуалния кодекс и други. Въвеждането на посредник, който да сдобри двойка пред бракоразвод, би трябвало да бъде регламентирано в Семейния кодекс. 
Вече има такава процедура във Варна и София, уточни Славчо Атанасов. Налице са и действителни резултати от работата на помирителите. В Районния съд в столицата от 100 двойки в рецесия 31 са се отказали от бракоразвод след намесата на посредника. А във Варна процедурата са прекратили 16 фамилии. 

„ Насилието върху децата е проблем на проблемите в страната. Агресията е разследване от 20 години безвремие по време на прехода. През 90-те години мутрите бяха пример за момчетата, а силиконовите чалга певици - за девойките. Днес тези деца са към този момент родители ”, сподели Славчо Атанасов. Според него учебното заведение не може да се оправи с всичко и родителите би трябвало да поемат повече отговорности. 

Сред проблемите в образованието той очерта още неналичието на психолози  - от 4300 учебни заведения в България единствено в 964 има подобен експерт. В същото време другаде по света работят дели екипи. Пред Атанасов просветният министър Красимир Вълчев поел персонален ангажимент, че през 2018 година ще се назначат още 500 психолози в просветителната система. 
Струпването на доста деца в едно учебно заведение и двусменният режим съгласно експертите също основават условия за възникването на експанзия измежду децата. 

Славчо Атанасов цитира проучване на Института по криминалистика, резултатите от което демонстрират, че 60% от децата не се усещат сигурни в учебно заведение.
През предходната година случаите на принуждение в образователните заведения у нас са се нараснали с 400. 
Двудневната конференция „ Насилието и детето на 21. век ”, която се провежда от Пловдивския университет и ДАЗД, ще търси положителен метод към казуса, с цел да очертае практики, които биха могли да бъдат ефикасни. Форумът ще завърши с съответни заключения и оферти, сподели деканът на Педагогическия факултет проф. Румяна Танкова. „ Надяваме се Пловдивският университет да откри метод бързо да ги интегрира в следдипломните квалификации на педагозите, с цел да имаме готови експерти ”, сподели Офелия Кънева. За първи път в сходен конгрес във всеки от панелите своята позиция показва и по един представител на Съвета на децата.                                                       
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР