Снимка Булфото, архивБи Би Си оживено коментира българската следа при

...
Снимка Булфото, архивБи Би Си оживено коментира българската следа при
Коментари Харесай

Би Би Си: Какво е общото между Емилиан Гебрев и взривените чешки складове

Снимка Булфото, списък

Би Би Си оживено разяснява българската диря при взривяването на хранилища за муниции в Чехия през 2014 година. Медията заяви, че един от хората, складирали оръжия във Връбьетице, които е трябвало да стигнат до Украйна, е бил българския оръжеен дилър Емилиян Гебрев, който 6 месеца след детонацията става обект на нападение с непознато вещество в София. 

Защо съветското разузнаване е взривило склада за оръжия във Врбьетице, пита Би Би Си, и дава отговор, че сигурни източници са уведомили медията, че Емилиян Гебрев е складирал там оръжия, предопределени за Украйна. На случая с опита за отравяне на Гебрев обаче се обръща съществено внимание чак през 2018 година след събитята в Солзбъри и потреблението на „ Новичок “, добавя медията, представена от

И се напомня обстойно разкритията на уеб страницата „ Белингкат “ за трети човек, с изключение на уличените в Солзбъри Александър Петров и Руслан Боширов / или Александър Мишкин и Анатолий Чепига, както се допуска, че са същинските им имена/. Този трети човек е разпознат като Сергей Федотов, който като се изключи че е бил във Англия към случая със Сергей и Юлия Скрипал, е бил и в България по време на случая с Гебрев. Петров и Боширов, употребявайки същите паспорти както във Англия, са кацнали на летището в Прага на 11 октомври 2014 година преди детонацията. Защо Гебрев е бил цел, пита още веднъж Би Би Си, и дава отговор, че той е снабдявал с оръжия доста страни срещу желанието на Москва. Става дума евентуално за Украйна, само че и други страни най-вече в Азия като е конкурирал съветските снабдители. Експлозията във Връбьетице през октомври 2014 година наподобява като опит да се навреди на бизнеса на Гебрев и като предизвестие преди последвалия опит за отравяне, счита Би Би Си. 

При детонацията в складовете умират двама почтени чешки служащи. Би Би Си напомня, че през 2015 година е имало детонации и в български оръжейни фабрики, само че обществено не е била наравена връзка с Гебрев. Би Би Си загатва и прословутия Отдел 29155 на съветското Главно разследващо ръководство, което се допуска, че стои зад всичко случило се освен в Солзбъри, България, Чехия, само че и на доста други места, в това число опит за прелом в Черна гора през 2016 година.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР