Снимка: bTVРедица нередности на пътя край Своге, където стана тежката

...
Снимка: bTVРедица нередности на пътя край Своге, където стана тежката
Коментари Харесай

Експерти: Фаталният път край Своге е с много нередности

Снимка: bTV

Редица нередности на пътя край Своге, където стана тежката злополука, са разкрили от Института за пътна сигурност, предава Бтв. Организацията разгласява отчет на база на своето изследване след нещастието, лишила живота на 17 души.

Доклада можете да видите ТУК!



На този декор, довечера пътят за града беше блокиран от локалните хора, които желаят едно - действителна рехабилитация на рисковия сектор. Те пресякоха няколко пъти пешеходна пътека в Своге, като настояха отговорните да понесат отговорност за случая.

Недоволството им образува километрични опашки от коли. 

В петък ще има преасфалтиране, поради което ще има промени в придвижването.

От Института за пътна сигурност показват, че десетки нарушавания са довели до нещастието - като да вземем за пример липса на пътен знак, който да показва на водачите, че следва рисков завой надясно, а мантинелата навлиза в 6 сантиметра в пътната лента. 



„ Издадената от платното мантинела, която е принудила водача да се изнесе към осовата линия, второто нещо – мокрото време и неналичието на дренаж. Третото нещо е асфалта с недобро сцепление, бариерата, която е можела да задържи рейса, е определена такава, която може да задържи лек автомобил. Този път е рисков, той рано или късно е щял да генерира някаква гибел. ”, изясни Диана Русинова от института.

От института са открили, че настилката е хлъзгава и подозират, че е допустимо да е сбъркана рецептата за асфалтовата примес на път, който се води тежконатоварен.  



От компанията реализатор на ремонта - " Трейс Груп Холд ", отхвърлиха коментар. Според института злополуката е можело да бъде предотвратена. " Министерство на вътрешните работи е можело да наложи наказания, откакто не се извършват неговите наставления, тъй като Министерство на вътрешните работи откакто е имало 7 наставления, че пътят е рисков, е можело да го затвори пътя ", безапелационен беше Богдан Милчев от института.

Силовото министерство остави тези думи без коментар.

Днес от прокуратурата оповестиха, че по случая са назначени голям брой експертизи, които занапред ще откриват дали трасето и мантинелата са отговаряли на изискванията; дали рейсът е бил изправен и дали дейностите на неговия водач са били верни. От държавното обвиняване подчертаха, че изследването на Института за пътна сигурност няма отношение към досъдебното произвеждане.

И през днешния ден продължи ремонта на близо 800-метровата права край Своге, на която се сменя единствено износващия слой на асфалта.

В петък стартира преасфалтиране на тресето и придвижването в региона ще бъде спряно.

Обходните направления за леките коли са: пътят София - Монтана и Своге - Искрец - Бучин Проход. Тежкотоварните камиони и рейсовете, идващи от Видин по път Е-79 и пътуващи към Своге, ще бъдат отклонявани при Ребърково в посока Ботевград, с цел да не влизат в Искърското дефиле.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР