Снимка: БТААнализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през

...
Снимка: БТААнализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през
Коментари Харесай

Войната в Украйна промени средата за сигурност. Какво е състоянието на Въоръжените ни сили?

Снимка: Българска телеграфна агенция
Анализ на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2022 година показа през днешния ден в София началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Във форума участваха президентът Румен Радев и служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

Войната в Украйна промени средата за сигурност. Около това се сплотиха президентът, министърът на защитата и началникът на защитата. След представянето на разбора се състоя годишната конференция на началника на защитата на тематика: „ Предизвикателствата на настоящата среда за сигурност и процесите в НАТО към готовността и развиването на качества на Въоръжените сили “.

Липсата на действителна опция за потреблението на нуклеарно оръжие от Русия регистрираха от Министерството на защитата, откакто съветският президент Владимир Путин заяви, че Русия прекратява присъединяване си в контракта „ Нов СТАРТ “ за надзор на стратегическите нападателни оръжия.

Адмирал Емил Ефтимов съобщи, че българските жители би трябвало да се усещат предпазени и уточни, че няма смисъл от модернизационните планове, в случай че не може да бъде обезпечен квалифициран човешки запас.

Липсата на консенсус и схващане в политическата класа в страната и гледането на българските Въоръжени сили като на донор за тези на Украйна, означи като акцент президентът.
Войната в Украйна и средата за сигурност
Министерството на защита не регистрира като действителна опция потреблението на нуклеарно оръжие от Русия, сподели Димитър Стоянов във връзка вчерашното изказване на съветския президент Владимир Путин.

Адмирал Емил Ефтимов изясни, че поради фрапантните промени в средата за сигурност, свързани най-много с военната инвазия на Русия в Украйна, НАТО е подхванала редица ограничения за повишение на груповия възпиращ и защитителен капацитет, с цел да подсигурява запазването на стратегическото си преимущество и развиването на съответни качества за противопоставяне на заканите и за сигурността на страните членки.

Румен Радев също съобщи, че войната в Украйна е трансформирала средата за сигурност, а редица опасности са се трансформирали в световни закани. Той означи, че анализът за положението на въоръжените сили на България от 2022 година е посочил, че още веднъж се сблъскваме със същите проблеми, каквито е имало и през предходната година.

Според адмирал Емил Ефтимов спорът в Украйна е посочил смисъла и ролята на добре готови, стимулирани, окомплектовани, ресурсно обезпечени формирования, които да са в положение да реагират още от началото на рецесията.

Адмирал Ефтимов означи, че за тази една година се е повишила готовността на редица въоръжени сили, като дефинира като триумф основаването на многонационална бойна група на НАТО на територията на България. Българските жители би трябвало да се усещат предпазени, обезпечени на база на това, което предприехме в народен мащаб, добави той.
Модернизацията на Българската войска и въоръжението за Украйна
Част от политическите партии у нас гледат на Въоръжените сили не като на поръчител за сигурността на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна, съобщи Румен Радев. Тази „ мантра “, която се насажда, че с даването на остаряло съветско въоръжение ще се решат проблемите в защитата, е несъстоятелна, сподели още президентът и добави, че липсва схващане и консенсус в политическата класа у нас за визия за развиване на защитата.

Относно апела на висшия представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Жозеп Борел страните от Европейски Съюз незабавно да доставят на Украйна муниции от личните си ресурси, Димитър Стоянов изясни, че писмо с сходно искане не е постъпвало в Министерството на защитата. „ Министерство на защитата разполага със складови наличия, според нашите нормативни документи. Ако ние си позволим да изведем количества, това значи да нарушим нормативните документи в България “, сподели още той. Страната ни би трябвало да има и поддържа избрани ресурси, добави той.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов акцентира, че се надява да има по-голяма поддръжка за модернизацията на Българската войска, изключително в обстановка, в която има война покрай границите ни.

Амбицията на Министерството на защитата е да бъдат стартирани най-належащите капиталови планове, които да бъдат прегледани оптимално бързо от идващото постоянно държавно управление и 49-ото Народно заседание, сподели още Стоянов. По думите му с най-голям приоритет е този за бронирани машини за Сухопътните войски. „ 2023 година би трябвало да бъде запомнена с контракт за нови бронирани машини “, добави министърът.
Човешкият запас в Българската войска
Проблемът, който още в този момент би трябвало да получи доста съществено внимание, е увеличаващият се некомплект на военнослужещите, счита министърът на защитата. Крехката позитивна наклонност за поетапно запълване на вакантните места беше прекратена през 2022 година, добави той.

Димитър Стоянов прикани да бъдат набелязани и разисквани съответни ограничения за задържане и набиране на военнослужещи в актуалните условия на пазара на труда. Освен увеличение на възнагражденията, в кратковременен проект може да се търси подпомагане от общините за настаняване в детски градини, благоприятни условия за трети пенсионен дирек и други области на обществената политика, разяснява той.

Адмирал Емил Ефтимов също уточни, че казусът с некомплекта в армията остава. Той изясни, че за това ще бъдат подхванати ограничения във вътрешноведомствен състав във връзка с политиките за човешките запаси, тъй че да бъдат обезпечени на младите офицери условия на труд, съгласно техните упования. По думите му няма смисъл от модернизационните планове, в случай че не може да бъде обезпечен квалифициран и стимулиран човешки запас.

И президентът Румен Радев означи, че има дефицит на хора и свръхнатоварен персонален състав.
Охраната на въздушното ни пространство
България продължава да извършва дилемите си по защита на въздушното си пространство отговорно, увери Димитър Стоянов. Авиаторите, които летят на МиГ-29, извършват съзнателно своите задания, уточни той и добави, че на 13 февруари е имало полет на дежурните изтребители.

Министърът сподели, че страната ни е получила една оферта за заместваща платформа на изтребителите МиГ-29, само че тя е била финансово неприемлива. Той добави, че още веднъж му предстоят диалози с Франция, Швеция и Израел.

Димитър Стоянов още веднъж уточни, че страната ни е закъсняла за така наречен триъгълни покупко-продажби, с които, в случай че България подписа контракт с друга страна да ни даде западно въоръжение, страната ни може да изпрати на Украйна от своето остаряло руско въоръжение. „ Триъгълните покупко-продажби “ трябваше да бъдат осъществени от постоянното държавно управление, съобщи той.

„ Триъгълните покупко-продажби “ на Гърция, Словения, Словакия, Чехия, Полша са подписани през интервала март-април-май, означи министърът. По думите му е прекомерно късно да бъде говорено за сходни покупко-продажби. При „ триъгълните покупко-продажби “ не може да бъде реализирана рационализация, а единствено съгласуемост, уточни министърът.

Източник: БТА/Николай Трифонов, Елена Николова
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР